Zeehondjes Seapok, Robby, Zazou, Caster en Pluizebol terug naar zee

Zaterdagvoormiddag werden op het strand ter hoogte van de O'neill Beach Club in Blankenberge opnieuw vijf zeehondenpups vrijgelaten. © foto WK
Redactie KW

Zaterdagvoormiddag zijn op het strand ter hoogte van de O’neill Beach Club in Blankenberge opnieuw vijf zeehondenpups vrijgelaten.

Seapok kreeg op 22 december een lift van de brandweer van Koksijde, Robby werd op 20 januari met koorts en een snotneus opgepikt in De Haan, Zazou spoelde twee dagen later met maar één oog aan in Nieuwpoort en Caster vervoegde het gezelschap op 5 februari. Als laatste in het rijtje werd zaterdag zeehondje Pluizebol vrijgelaten.

Marie-Eline Vanhaesebrouck koos die naam samen met haar zus Margo en haar broertje Louis-Emile. “Hij ziet er niet alleen pluizig uit, maar ook heel erg schattig met die grote ogen. Al durft hij wel te bijten, misschien omdat hij zelf gebeten werd door een hond toen hij op het strand lag”, zeggen ze. De grijze zeehond strandde eind februari in Wenduine aan en was nu, na een maandje volpension op kosten van zijn adoptiegezin, voldoende aangesterkt om terug de zee in te gaan. Pluizenbol moest daarbij wel een beetje aangemoedigd worden: het kostte de verzorgers enige moeite om het dier de juiste weg te tonen.

Toproofdier

“Ik denk dat hij gewoon liever nog wat langer bij ons wou blijven. Na een paar bezoekjes in Sea Life ga ik Pluizebol zelf ook missen hoor, maar het zal voor hem beter zijn dat hij weer thuis is”, aldus Marie-Eline, die in Sea Life een en ander bijgeleerd heeft over de zeehondjes. “Dat ze schrikken van mensen, bijvoorbeeld.” De mama is Sybil Muyllaert, van Moeder Babelutte in Wenduine. “Daar was al eerder een zeehondje aangespoeld dit jaar, maar iemand was ons toen voor geweest met de adoptie. Toen dan op 28 februari Pluizebol aanspoelde, hebben we niet geaarzeld en 500 euro ingezameld om hem te kunnen redden.”

Sea Life Blankenberge, dat dit jaar de twintigste verjaardag van het zeehondenopvangcentrum viert, is overigens goed op weg om zijn 500ste zeehondje te redden. Sinds de start in ’98 werden er nu reeds 481 opgevangen, en 2018 stevent volgens de verzorgers misschien wel af op een nieuw record. “Sinds 1 januari hebben we al vijftien zeehondjes opgevangen. De eerste drie maanden waren drukker dan in ons piekjaar 2016, we zijn dus op onze hoede”, zegt Emmeline Becu. De slaagkansen zijn bij Sea Life 85 procent. “En dat cijfer stijgt nog. Dat er meer en meer zeehondjes aanspoelen, is op zich trouwens goed nieuws: het betekent dat hun populatie blijft groeien. Wel moeten we de mensen daardoor steeds meer informeren, want iedereen wil graag een selfie bij zo’n schattige zeehond op het strand. Terwijl dit toch het toproofdier van de Noordzee blijft en dus best wel gevaarlijk uit de hoek kan komen”, aldus Emmeline.

(WK – foto WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier