Zeehonden gaan graag eten bij windmolens op zee

Redactie KW

Dat blijkt uit een recente studie waarover Natuurbericht schrijft.


Schotse onderzoekers hebben daarvoor verschillende zeehonden van een gps voorzien. Uit de resultaten bleek dat de zeehonden veel tijd doorbrachten in de windmolenparken en dat sommigen zelfs een patroon vertoonden waarbij ze in rechte lijn van de ene windmolen naar de andere zwommen. Het doet de vermoedens rijzen dat de dieren doelgericht naar de windmolens zwemmen om er… te gaan eten.

Daarnaast volgden de zeehonden ook pijpleidingen langs de zeebodem. Vermoedelijk vormen die kunstmatige riffen. Die zijn een voedselbron voor vissen en die lokken dan weer de zeehonden.

Zeehonden gaan graag eten bij windmolens op zee


Critici waarschuwen wel dat we niet te snel conclusies mogen trekken. Aan de hand van de huidige resultaten is immers niet zeker of de zeehonden naar de windmolens trekken omdat er voedsel is, of omdat die molens nu eenmaal gebouwd zijn op plaatsen waar ze sowieso al vaak langskwamen. Windmolenparken worden immers vaak gebouwd op zandvlaktes, die van nature regelmatig zeehonden aantrekken. Het zou dus kunnen dat de zeehonden er gaan eten omdat ze niet anders kunnen, een beetje zoals je naar een snelwegrestaurant gaat omdat het je niet te ver van je route brengt en niet omdat het eten er voortreffelijk is.

(FV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier