Zanddam aan Zwin wordt vanaf maandag verlaagd

© BELGA
Redactie KW

De dam beschermt het natuurgebied tegen olieresten van het gezonken vrachtschip Flinterstar, maar daardoor dreigt het Zwin uit te drogen.

Dat vertelt Jacques D’Havé van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen.

Van dinsdag op woensdag werd voor de monding van het Zwin, pal op de Belgisch-Nederlandse grens, een dam opgetrokken van 300 meter lang, met een hoogte van zes meter. Die zorgt ervoor dat er geen zware olie of dieselolie, afkomstig van de Flinterstar, in het natuurgebied terecht komt.

Er is tot nu nog geen olie aangetroffen in de omgeving, ‘maar de kost van de dam weegt niet op tegen de mogelijke milieuproblemen in het Zwin’, aldus gouverneur Carl Decaluwé. “We hebben tot op heden heel veel geluk gehad met het weer. Tevreden moeten we niet zijn, want het kan niet de bedoeling zijn dat er olie op onze zeeën drijft”, vult staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein aan.

Ook al wordt het Zwin beschermd, toch dreigt het natuurgebied schade op te lopen door uitdroging en verzilting. “We gaan vanaf maandag de dam om de drie tot vier dagen gedeeltelijk afbreken zodat er bij hoogtij water in en uit het Zwin kan stromen”, aldus D’Havé. “We doen dit uiteraard enkel als er zeker geen olie of diesel dreigt in de Zwinvlakte lopen.”

Er wordt nog steeds opgeroepen om niet over de dam te wandelen. Enkele toeristen gebruikten de dam reeds om naar beide landsdelen te wandelen.

Volgens metingen zou er al honderd ton zware olie en dieselolie uit het vrachtschip zijn gelopen. Daarvan kwam nog niets terecht op de Vlaamse stranden. Er zijn wel al besmeurde vogels aangetroffen maar die kunnen nog altijd vliegen. In het Vogelopvangcentrum in Oostende zijn nog geen dieren binnengebracht. Nederland kreeg onder meer ter hoogte van Westkappelle wel olieklodders op de stranden. Door de oostenwind dreigt kleine oliedeeltjes ook Groot-Brittannië te bereiken, ongeveer ter hoogte van Ramsgate. De Britse instanties zijn ingelicht.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier