Wouter Deprez ontvangen bij Joke Schauvliege over uitbreidingsplannen H.Essers

Redactie KW

Vlaams minister Joke Schauvliege ontving maandag cabaretier Wouter Deprez over de uitbreidingsplannen van het logistieke bedrijf H.Essers in Genk. Deprez uitte de voorbije tijd forse kritiek op die plannen omdat er voor die uitbreiding 11 hectare bos zou moeten verdwijnen.

De uitbreiding die H.Essers plant zou meer dan 400 banen opleveren. Het bedrijf heeft naar eigen zeggen achttien alternatieve locaties onderzocht, maar geen enkele bleek geschikt.

Cabaretier Deprez is niet akkoord met de voor de uitbreiding noodzakelijke bestemmingswijziging van natuurgebied naar industriezone. Op Facebook uitte hij forse kritiek. Onder meer de bevoegde minister Schauvliege moest het daarbij ontgelden. Deprez’ berichten werden duizenden malen gedeeld en kregen veel weerklank in de media.

Minister Schauvliege nodigde Deprez uit voor een tas thee en heeft hem uitleg gegeven over de lopende procedure. Daar is een voorlopige beslissing genomen over het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP). Er is een openbaar onderzoek gevoerd tussen mei en juli en de dertien bezwaren die tijdens dat onderzoek werden ingediend, worden nu onderzocht, zegt het kabinet-Schauvliege. Pas nadat al die bezwaren onderzocht en beargumenteerd zijn, kan de Vlaamse regering een definitieve beslissing nemen. De minister kan geen uitspraken doen over het dossier zolang die procedure loopt.

Een aantal beloftes die bij een vorige uitbreiding gemaakt zijn, zijn niet nagekomen

Wouter Deprez hoopt dat er alsnog een oplossing uit de bus komt waarbij zowel de uitbreiding van H.Essers als het bedreigde bos gespaard kunnen blijven. “Anders trekken de natuurverenigingen naar de rechtbank en krijgen ze weer het imago dat ze de vijand zijn van nieuwe jobs. Dan wint niemand en wordt de antipolitiek gevoed.”

Deprez blijft evenwel bij zijn kritiek op de procedure die gevolgd is in de zaak-Essers. “Een aantal beloftes die bij een vorige uitbreiding gemaakt zijn, zijn niet nagekomen. Bovendien is de foute procedure gevolgd om te mogen kappen in Natura 2000-gebied.”

De cabaretier sprak met de minister ook over de ruimtelijk bedreigde bossen in Vlaanderen, bossen die dreigen te verdwijnen omdat ze in de ruimtelijke plannen niet als groengebied zijn aangeduid. De Vlaamse regering geraakte tijdens de vorige legislatuur niet verder dan een conceptnota hierover. Nochtans stond het uitdrukkelijk vermeld in het regeerakkoord.

Minister Schauvliege wil nu op relatief korte termijn rechtszekerheid scheppen voor 12.500 ha bos. “Als dat lukt, zal ik daar zeker voor applaudisseren”, zegt Deprez. “Dan wordt er eindelijk gerealiseerd wat tijdens de vorige legislatuur al was beloofd.”

Ook het boscompensatiefonds kwam aan bod, een fonds gespijsd met bijdragen van wie bossen rooit. Met die bijdragen moet de Vlaamse overheid dan nieuwe bossen laten aanplanten. In dat fonds zitten miljoenen euro’s, maar die middelen zijn om begrotingstechnische redenen geblokkeerd.

“Daar kan ik echt niet bij, vooral omdat Vlaanderen kampt met een dramatische achterstand van 1.300 ha op het vlak van boscompensatie”, zegt Deprez. “Ik vind dit pure Kafka. Ik vraag uitdrukkelijk dat hier een politieke oplossing voor komt.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier