Woont u in jachtgebied? Ontdek het op de digitale jachtkaarten

20/07/17 om 11:21 - Bijgewerkt om 13:53

Sinds donderdag 20 juli zijn de afbakeningen van de legale jachttereinen online beschikbaar. Via Geopunt.be kan iedereen nagaan of zijn of haar woning binnen zo'n jachtgebied valt. Opvallend is dat West-Vlaanderen op de kust en de grote steden na, bijna volledig groen kleurt.

Woont u in jachtgebied? Ontdek het op de digitale jachtkaarten

Heel wat West-Vlaamse dorpen blijken in jachtgebied te liggen. © Archief

De jachtplannen, die onder de bevoegdheid van minister Joke Schauvliege vallen, vallen pas sinds vandaag online te raadplegen. Uit onderzoek van Humo blijkt dat Vlaanderen zo'n 12.500 jagers telt, 10 procent meer dan tien jaar geleden. Dat de openbare ruimte erg vaak door jachtgebied wordt ingenomen, was tot voor kort weinig bekend. Open terreinen, maar ook begraafplaatsen en woonkernen blijken nu binnen zo'n legaal gebied te vallen.

West-Vlaanderen kleurt vrij groen als het op jachtgebieden aankomt.

West-Vlaanderen kleurt vrij groen als het op jachtgebieden aankomt. © Geopunt.be

Via www.geopunt.be kan iedereen nu zelf nagaan of zijn of haar woning binnen zo'n jachtgebied valt. Al krijg je de kaartjes niet zomaar op een presenteerblaadje. Op de website moet u op de tab 'Kaart' aangeven voor 'Natuur en Milieu' te opteren. Als je daarna 'Jacht' aanklikt en het vakje 'Jachttereinen' aanvinkt, krijg je de 'verjachting' van Vlaanderen te zien. Op de kust en de grote steden zoals Brugge, Ieper, Roeselare en Kortrijk na, kleurt onze provincie bijna helemaal groen. Op de digitale tool kan je makkelijk inzoomen of je eigen adres ingeven.

Een jager moet een terrein van 40 hectare kunnen aanduiden alvorens hij of zij er mag jagen. Een echte controle is daar volgens Vogelbescherming Vlaanderen niet op. Om het inschrijven van woongebied als jachtterein tegen te gaan, startte de vogelbescherming een campagne waarbij je als eigenaar onrechtmatig jachtgebied kan laten schrappen. "Ligt je perceel erin, dan kan je bij het arrondissementscommissariaat het jachtgebied laten schrappen. Al moet je wel een eigendomsbewijs kunnen voorleggen", klinkt het.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!