Woestijnbuizerd gevangen in Sijsele

Na een oehoe werd er nu een woestijnbuizerd gespot in Sijsele. (Foto Flickr)
Redactie KW

Sijsele is blijkbaar ‘the place to be’ voor roofvogels. Nadat het dorp enkele weken in de ban was van een agressieve oehoe, werd er nu een zeldzame woestijnbuizerd gevangen.

“Dinsdag werd er een woestijnbuizerd bij ons binnengebracht”, vertelt Katrien Werbrouck, asielbeheerder van het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem. “De vogel was binnengevlogen in een loods van een landbouwer uit Sijsele en kon makkelijk gevangen worden. Het dier stond immers graatmager en oogde erg uitgeput.”

Valkerij

Een woestijnbuizerd, dat al snel een halve meter groot kan zijn, komt niet in het wild voor in ons werelddeel. Zijn natuurlijke habitat is het zuid-westen van de Verenigde Staten, Chili en Centraal-Argentinië.

Het dier wordt bij ons vooral gebruikt in de valkerij, omdat het dier heel snel leert en dus ideaal is voor beginnende valkeniers. Ook dit dier, dat een ring droeg, behoorde toe tot een valkenier. “Na een oproep via de sociale media, heeft een man uit Roeselare zich gemeld. Hij komt zijn dier ophalen.” Dan zal duidelijk worden hoelang het dier al op vrije voeten – of vleugels – was.

Oehoe

Het is niet de eerste keer dat er een uitzonderlijke roofvogel in Sijsele wordt gespot. In december was het dorp weken in de ban van een illegaal gekweekte oehoe van 70 centimeter groot, die in de dorpskern mensen aanviel.

(ON)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier