“Winterprik valt goed mee”

Ook op de stadionvijvers is schaatsen onmogelijk. "Het is momenteel onverantwoord om te schaatsen", klinkt het in koor bij de stad en de gemeenten in de regio." (Foto HDV)
Redactie KW

De koude temperaturen zorgen voor extra waakzaamheid bij verschillende instanties. OCMW’s staan paraat voor senioren en mensen die het niet breed hebben. Ook voor mensen die buiten werken is het moeilijk in dit koude weer. Daarnaast houden de gemeentebesturen toezicht op de waterplassen, want ondanks de vriestemperaturen is schaatsen (voorlopig) verboden.

Dit artikel maakt deel uit van ons ‘Dossier Vrieskou’.

“De winterprik viel al bij al nog mee”, steekt Waregems OCMW-voorzitter Joost Kerkhove (CD&V) van wal. “Overdag ging het kwik vaak boven het vriespunt. We kregen geen speciale meldingen binnen van schade door het koude weer. Onze buurtwerkers en vrijwilligers houden wel de vinger aan de pols. Als het nodig is en voor een langere periode koud is, dan staan we klaar voor mensen die zich moeilijk kunnen verwarmen. In onze stad zijn er zeer weinig dak- en thuislozen. We kunnen altijd een beroep doen op de regionale crisisopvang van W13.” W13 is een OCMW-vereniging van de 13 OCMW’s in Zuid-West-Vlaanderen en het CAW Zuid-West-Vlaanderen. Het voert een gezamenlijk sociaal welzijns-en zorgbeleid in de regio.

Regionale samenwerking

“Voor de opvang van dak- en thuislozen is er vooral overleg met het regionale platform W13″, bevestigt Filip Vits, hoofd maatschappelijk werker van OCMW Deerlijk. “In deze samenwerking zitten de OCMW’s van de gemeenten uit de ruime omgeving van Kortrijk. Als er in deze koude periode huisvesting nodig is, dan bekijken we dat dus regionaal. Voorlopig hebben nog geen melding binnengekregen.”

Ook voor oudere mensen staat het centrum paraat. “We hebben verschillende diensten: poetsdienst, karweidienst en maaltijddienst. Deze diensten zijn voornamelijk naar senioren gericht. De dienstmedewerkers houden een oogje in het zeil bij mensen die nog thuis wonen. Ze kunnen problemen signaleren, zoals een bevroren leiding.”

In Anzegem bieden ze dezelfde diensten aan. “Bij de koude temperaturen zijn de maatregelen vooral regionaal. Het is pas bij hoge temperaturen dat we een eigen hitteplan ontwerpen”, aldus Annelies Vanhoutte, zorgcoördinator van OCMW Anzegem.

Extra soep

Dirk Cottenier is verantwoordelijke van het woonzorgcentrum in Wielsbeke. “Met deze vrieskou hebben wij geen spectaculaire maatregelen genomen. Bij een hittegolf komt er veel meer bij kijken. Het is moeilijker om af te koelen dan te verwarmen. Het belangrijkste bij deze winterprik is om de binnentemperatuur op peil te houden. Dat doen we door de deuren zoveel mogelijk te sluiten en ‘s nachts extra te monitoren om temperatuurschommelingen te vermijden. De bewoners gaan in dit weer niet naar buiten. En wie last heeft van de koude, krijgt meer warme dranken en warme kledij. Er is bijvoorbeeld heel wat meer soep gedronken de afgelopen week.”

“Mensen die het niet breed hebben krijgen voldoende stookolie”

Ook in Zulte is er extra alertheid. “Onze poetsdienst, thuiszorg en de vrijwilligers van ziekenzorg houden in de gaten dat de senioren zich voldoende verwarmen“, vertelt OCMW-voorzitter Linda Detailleur (N-VA). “De sociale dienst ziet toe dat mensen die het niet breed hebben voldoende stookolie en elektriciteit hebben. Dat initiatief loopt al de hele winter. In Zulte zijn er de afgelopen maanden en jaren geen meldingen van daklozen. Maar als dat zou komen, zullen we snel naar een oplossing zoeken.”

Boetes

Koude temperaturen zijn ideaal voor wintersporters. Het natuurijs was tijdens deze vorstperiode niet dik genoeg. Toch polsten we bij de stad en verschillende gemeenten welke plaatsen mogelijke schaatsgebieden zijn. Om een bevroren waterplas te betreden, gaan de verantwoordelijke diensten o ironie niet over één nacht ijs. “Het is momenteel onverantwoord om te schaatsen”, klinkt het in koor.

“In het verleden is er in onze stad nog nooit toestemming gegeven om te schaatsen”, vertelt Ilse Van Steenkiste van de Waregemse communicatiedienst. “De goedkeuring om te schaatsen gaat via de eindverantwoordelijke en in dit geval is dat onze burgemeester Kurt Vanryckeghem.”

Woensdag plaatste de stad nog een bericht op sociale media. “De stadionvijvers zijn dinsdagnacht quasi helemaal dichtgevroren. Op het ijs gaan of schaatsen is er echter strikt verboden. Daarvoor is het ijs te dun. Dit verbod geldt ook op alle andere waters in Waregem.”

Ook politiezone Mira kwam op de proppen met een duidelijke oproep. “Veel kanalen en vijvers beginnen stilaan dicht te vriezen. Begrijpelijk dat waaghalzen hopen de schaatsen te kunnen aantrekken. Besef dat het ijs betreden niet alleen gevaarlijk maar ook verboden is over het volledige grondgebied van de zone Mira. Wie het toch zou wagen, riskeert niet alleen zijn leven maar ook een fikse boete”, laat de ordedienst weten via zijn website.

Natuurpunt

Pieter Boucquet is milieuambtenaar bij de gemeente Deerlijk. Ook hij benadrukt dat er eerst altijd een grondige controle nodig is. “Het grootste domein is de Gavers, een deeltje ligt op grondgebied Deerlijk, het grootste deel is echter Harelbeke. We hebben enkele waterlopen met Wijmelbroek en Wilgenhoek. Het beheer is daar in handen van Natuurpunt. Dus zij moeten hun fiat geven. Stel dat er een goedkeuring is, dan is het nog steeds gevaarlijk. Er is dan constant toezicht nodig en dat is moeilijk haalbaar.”

“Het is te koud om nieuwe vloeren aan te leggen”

Ook de gemeente Wielsbeke plant geen schaatspartijen. “Vroeger had je nog de oude Leiearm in Ooigem, maar nu is er geen sprake van schaatsen in onze gemeente”, reageert Catherine Delft van de communicatiedienst.

“Machelenput, een natuurgebied van acht hectare in Machelen-aan-de-Leie is een mogelijke schaatspiste”, vertelt Stefanie Colpaert van de gemeente Zulte. “Het is voor alle duidelijkheid nog te vroeg. De brandweer moet het gebied eerst goedkeuren. Er circuleerden al wat berichten op sociale media dat er kan geschaatst worden, maar dat klopt dus niet. We willen de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.”

In Anzegem is er één schaatslocatie. “De openbare vijver naast de nieuwe kerk in Vichte”, vertelt Annelies De Meyer van de communicatiedienst. “Schaatsen is ook hier enkel toegestaan na een grondige controle.”

Moeilijk werken

Voor mensen die buiten werken zijn de koude temperaturen niet optimaal. Voor Tuinen Dejonghe uit Beveren-Leie zijn het moeilijke weersomstandigheden. “Om nieuwe vloeren aan te leggen is het gewoon te koud”, zegt zaakvoerder Philippe Dejonghe. “Voor het onderhoud van tuinen kan je hier en daar wat voorbereidende werken uitvoeren, maar het beperkt zich tot het snoeien van bomen. Het is wachten tot het kwik opnieuw dag en nacht boven het vriespunt gaat, zodat we opnieuw op volle kracht kunnen werken.”