Windmolenwieken op zee al aan vervanging toe door mogelijke scheurtjes

Redactie KW

In de Oostendse haven liggen momenteel negen nieuwe windmolenwieken klaar. Ze dienen ter vervanging van wieken van het C-Power-project die mogelijk al scheurtjes vertonen.

Er liggen momenteel negen windmolenwieken op de zwaarlastkade aan het Zeewezendok te wachten op hun bestemming op zee. Ditmaal niet voor een nieuw windmolenpark, maar wel ter vervanging van bestaande wieken van het C-Power-project op de Thorntonbank. “Bij een recente inspectie zijn er twijfels ontstaan over eventuele scheurtjes in enkele windmolenwieken op zee. Daarom werd beslist om ze te vervangen”, zegt havendirecteur Paul Gerard.

Het C-Power-project, het eerste offshore windturbinepark in zee voor de Belgische kust, is sinds september 2013 volledig operationeel. De eerste vijf turbines werden geplaatst in juni 2009. “De beslissing om de wieken nu al te vervangen is vooral preventief en valt binnen de garantieperiode. De hub van windturbine zal in zee afgehaald worden en naar de haven gebracht worden. Hier zullen de wieken uiteindelijk vervangen worden”, zegt Paul Gerard.

De eerste drie windmolenparken – C-Power, Northwind en Belwind – worden allen vanuit Oostende beheerd. Straks vindt ook de organisatie en de operationele werken van Norther, het vierde windproject voor de Belgische kust, plaats in de Oostendse haven.

(DJ-foto DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier