Windenergiecapaciteit op de Noordzee wordt verdubbeld

Redactie KW

De toekomst van de windmolencapaciteit op het Belgisch deel van de Noordzee is absoluut duidelijk, meldt staatssecretaris Bart Tommelein in een persbericht.

Bart Tommelein, bevoegd voor het energiebeleid op de Noordzee reageert op de cijfers van de Organisatie Duurzame Energie (ODE): “We streven de komende jaren naar een verdubbeling van de windenergiecapaciteit op de Noordzee. Met drie windturbineparken behoort België vandaag wereldwijd tot de koplopers voor offshore windenergie. Met de bouw van de vijf nog geplande windparken zal de sector komende jaren één van de sterkst groeiende sectoren worden voor de Belgische economie.”

Equivalent van twee kerncentrales

Vandaag zijn er reeds 182 windmolens operationeel op de Noordzee. Dat is de capaciteit van een kleine kerncentrale of de bevoorrading van 600.000 gezinnen. Deze legislatuur wil Bart Tommelein de capaciteit verdubbelen. “We streven komende jaren naar een finalisatie van vijf nieuwe windmolenparken op zee. In totaal zullen de acht parken een capaciteit van 2.200 MW leveren, het equivalent van twee kerncentrales. De Noordzee levert op die manier maar liefst 10 procent van de totale elektriciteitsbehoefte van België. De realisatie is dus niet alleen belangrijk in het kader van onze Europese verplichtingen, maar ook om onze bevoorrading te verzekeren en een black-out te vermijden. Ook onze tewerkstelling heeft baat bij de offshore sector. De realisatie creëert 20.000 nieuwe arbeidsplaatsen tijdens de ontwikkelings- en bouwfase en 800 nieuwe, permanente jobs tijdens de exploitatiefase.”

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier