Wilgen langs Bruyningepad worden tóch niet gekapt

Het Bruyningepad in Kortrijk, voorlopig nog met bomen erlangs. © GF
Axel Vandenheede

Agentschap Wegen en Verkeer plande de kap van 40 wilgen langs het Bruyningepad, maar dit gaat niet door.

Eerder vandaag was er beroering over dat pad, aanzien wordt als een van de mooiste fietspaden in Kortrijk. Het was de Kortrijkse organisatie Lieve Zusjes Stoere Broers de kat de bel aanbond: ze vond het niet kunnen dat AWV West-Vlaanderen binnenkort de 40 wilgen langs het Bruyningepad ging laten kappen, zeker het agentschap wat later de gronden zou overdragen aan stad Kortrijk. “Dat is een beetje als een huis verkopen, maar het voor de overdracht ervan snel afbreken, alle interessante materialen verkopen en er een tuinhuis voor in de plaats zetten.”

Stad Kortrijk en Natuurpunt Kortrijk hadden nochtans een negatief advies afgeleverd, maar Wegen en Verkeer West-Vlaanderen wou toch de bomen kappen. De reden was dat de wilgen een gevaar vormen voor de voetgangers en fietsers. De wilgen zullen wel vervangen worden door eiken en/of essen. “Dat is intussen veranderd”, stelt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn (SP.A). “Aangezien het Bruyningepad en de grond ernaast, waarop die wilgen staan, binnenkort wordt overgedragen aan de stad, is AWV op zijn stappen teruggekeerd.”

Veiligheid

Enkele jaren geleden werden er nog serieuze investeringen gedaan om een wortelscherm tussen bomen en fietspad aan te leggen en zo de veiligheid van de gebruikers te garanderen. “Als stadsbestuur willen wij op dat pad ook de veiligheid garanderen”, aldus nog de schepen. “Daarom zullen we bekijken of er wilgen effectief een gevaar vormen. Indien nodig zullen we die bomen vervangen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier