Wilgen en berken maken plaats voor rietmoeras in Knokke-Heist

Redactie KW

Het Agentschap voor Natuur en Bos gaat in de Retranchementstraat in Knokke-Heist een rietmoeras ontwikkelen.

Daarvoor wordt de volgende dagen een jong bos van wilgen en berken van iets meer dan een halve hectare gekapt. Het bosje heeft weinig ecologische kwaliteit en wordt gecompenseerd met een bosuitbreiding in de Vagevuurbossen in Beernem. De werken passen in het raamakkoord Zwin.

De kapwerken worden uitgevoerd om rietland te ontwikkelen als broed- en foerageergebied voor de bruine kiekendief en de blauwborst. De kapwerken worden best uitgevoerd in het najaar en gebeuren daarom nu. De Vlaamse Milieumaatschappij, de Vlaamse Landmaatschappij en het Agentschap voor Natuur en Bos van de Vlaamse overheid treffen de laatste voorbereidingen daarvoor. Na de kap van de bomen starten de werken voor de effectieve aanleg van het rietmoeras in het voorjaar van 2018. Ze worden samen met de werken in functie van het aangepast oppervlaktewaterbeheer in de Zwinomgeving uitgevoerd.

De werken passen in het goedgekeurde beheerplan voor het Dievegat een deelgebied van het natuurreservaat het Zwin. De werken maken ook deel uit van de uitvoering van het raamakkoord over het waterbeheer in de Oostkustpolder met het oog op het duurzame behoud en de uitbreiding van het Zwin als intergetijdengebied. Ze dragen bij tot de Europese natuurdoelen in Vlaanderen.

(DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier