West-Vlaanderen is de tweede vuilste provincie van Vlaanderen

28/07/16 om 11:49 - Bijgewerkt om 11:49

Dat besluit althans N-VA-parlementslid Bart Nevens uit de zwerfvuilcijfers die hij opvroeg bij partijgenoot en bevoegd Vlaams minister Ben Weyts. Liefst veertig procent van alle opgeruimde zwerfvuil langs de snel- en gewestwegen lag immers in Vlaams-Brabant. West-Vlaanderen is een 'mooie tweede'.

West-Vlaanderen is de tweede vuilste provincie van Vlaanderen

Een archiefbeeldje uit Knokke-Heist, waar gemeenterarbeiders de bermen 'net hadden opgeruimd'. West-Vlaanderen hoort bij de slechtste leerlingen van de klas. © GF

In totaal werd vorig jaar 3.085 ton zwerfvuil geraapt langs de Vlaamse snel- en gewestwegen. Vlaams-Brabant was veruit koploper met 1.244 ton, gevolgd door West-Vlaanderen (676), Antwerpen (579), Limburg (306) en tot slot Oost-Vlaanderen (279). Bovendien scoort enkel Vlaams-Brabant ook als enige provincie slechter dan het jaar voordien, aldus Nevens. Antwerpen deed het zelfs 200 ton beter dan in 2014.

"De centrale ligging van Vlaams-Brabant en de vele autostrades met talrijke op- en afritten zijn natuurlijk elementen die bijdragen tot de gigantische berg zwerfvuil in de provincie", beseft Nevens. Hij hoopt dat de nieuwe zomercampagne voor beterschap zal zorgen.

(Belga)