Wervik krijgt speelbos en hondenweide op De Balokken

Redactie KW

Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) zal na de zomer starten met de herinrichtingswerken op het recreatie-eiland De Balokken tussen de oude en nieuwe Leie.

Deze herinrichting moet zorgen voor meer natuur en natuurbeleving. De hoger gelegen gronden worden een speelbos en hondenweide. De gronden van de Leiemeers worden ingericht als moeraszone en nat grasland, de voormalige moeraszone wordt hersteld. Het beheer van het eiland is in handen van ANB. De raming van deze werken bedraagt 400.000 euro. Er zijn voor de helft subsidies voorzien.

Speelheuvels

Er komt een hondenweide die volledig met ursusdraad zal worden afgezet. Honden zullen daardoor niet naar het jaagpad langs de Leie kunnen lopen. In het speelbos worden drie speelheuvels voorzien. Er zal dwars door het park een nieuw dolomieten wandelpad worden aangelegd via de hondenweide naar het uitkijkpunt en via de speelweide. Er zal een toegang worden gemaakt komende vanuit de Hansbekestraat met bijkomende parkeerplaatsen.

Er wordt in het rietland een kleine kijkhut in cortenstaal gebouwd. Er komt ook een loopbrug op een verhoog om zo de kijkhut te bereiken. Met de kijkhut wil men het nest van een rietvogel opgehangen in het riet uitbeelden. Het pad naar de hut zal na een tiental jaren, wanneer de bomen volgroeid zijn, een groentunnel worden. De hut zal voorzien zijn van kijkgaten.

Koeien

Op de top van het eiland gaan er koeien lopen en komt er een schuilhoek voor die dieren. De keuze voor koeien is bewust. Koeien kunnen de blauwtongziekte niet krijgen, een ziekte die veel voorkomt bij dieren die in vochtige biotopen vertoeven.

De voormalige moeraszone wordt hersteld. Het moerasgebied wordt meer water.

(EDB-GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier