Wervik en Waregem gaan nog jaartje langer door met paarse PMD-zak

Redactie KW

Het proefproject in zes Belgische gemeenten, waaronder Waregem en Wervik, met de paarse PMD-zak, de zogenaamde P+MD-zak, krijgt een eerste positieve evaluatie.

De resultaten werden donderdag door Fost Plus, de koepel van de verpakkingssector, voorgesteld bij afvalverwerker Vanheede in Rumbeke. Ondank de goede resultaten is de uitrol van de vervanger van de blauwe PMD-zak ten vroegste voor 2019 voorzien.

Burgers positief

België is Europese koploper inzake recyclage van verpakkingsafval en Fost Plus wil die koppositie behouden. Daarom loopt er sinds 1 januari 2016 in zes Belgische gemeenten een proefproject met een paarse PMD-vuilzak met als doel meer plastics in te zamelen en te recycleren. Het project kende succes, want de in totaal 120.000 inwoners gooiden gemiddeld 3,6 kilogram per persoon per jaar aan bijkomende plastic verpakkingen in hun paarse vuilniszak. Daarmee werd in de zes testgemeenten in totaal gemiddeld 19,6 kilogram aan plastic verpakkingen ingezameld per inwoner, tegenover 16 kilogram voorheen. Ook opvallend is dat er vrij weinig residu in de P+MD-zakken was te vinden. Dat komt voornamelijk omdat de meeste zaken die in het verleden residu waren, nu behoren tot de dingen die wel in de zak mogen.

Uit bevragingen blijkt ook dat de burgers positief staan tegenover het proefproject. Voor de meesten zijn de sorteerregels duidelijk en ze hebben het gevoel dat ze een duidelijke inbreng hebben aan de verbetering van het milieu. De deelnemers hebben ook minder kosten aan restafval. Toch zijn er ook nadelen. Voor de sorteercentra en afvalverwerkers is het niet gemakkelijk om hun lijnen aan te passen na 20 jaar ervaring met de blauwe zak. Ook wat betreft recyclage zijn er nog beperkingen, want de afzetmarkt is kleiner. Onder meer daarom is een snelle uitrol niet mogelijk.

Nog een jaar extra

Het proefproject wordt in de zes gemeenten nu met een jaar verlengd en de resultaten zullen eind december volgend jaar worden opgemaakt. Er wordt ook gekeken hoe andere proefprojecten, zoals de roze zak in Mechelen, worden beoordeeld. Fost Plus wil alleszins naar een uniform systeem gaan voor heel België. De erkenningsaanvraag voor “P+” moet dan gebeuren in juni 2018. Een uitrol is ten vroegste voor 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier