Werken uitgevoerd langs bufferbekken Ringbeek in Wingene

Redactie KW

Naar aanleiding van de wateroverlast van 28 juli 2014 nam de gemeente Wingene het initiatief om samen met de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij een waterloopstudie van het Ringbeekbekken uit te voeren, dat zich uitstrekt van Pittem over Wingene tot Oostkamp.

Er werd een infomoment gehouden en dit om meer duiding te geven over de gedane werken omtrent de Ringbeek en het nieuwe waterbuffer.

Naar aanleiding van de wateroverlast van 28 juli 2014 nam de gemeente Wingene het initiatief om samen met de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse Milieumaatschappij een waterloopstudie van het Ringbeekbekken uit te voeren dat zich uitstrekt van Pittem over Wingene tot Oostkamp. Deze studie heeft als doel te onderzoeken wat de noden en mogelijkheden zijn van bijkomende bufferings- en of vertraagde afvoer van het regenwater in dit bekken. Op basis van de meetresultaten werd er een waterbeheersingsplan uitgewerkt waar verschillende maatregelen werden geïdentificeerd.

Uitgevoerde werken

Bij de asfalteringswerken in 2015 werd de Huisakkerstraat verlaagd om het overstromingsgebied te kunnen uitbreiden, de Lijkstraat werd terzelfdertijd verhoogd aangelegd om het water beter te kanaliseren. Bij de wegenis- en rioleringswerken Ruiseledesteenweg werden verschillende ingrepen uitgevoerd ter hoogte van de Ringbeek. De provinciale dienst Waterlopen kon instaan voor de bouw van een keermuur. De gemeente financierde de aanleg van een verhoogde berm op het akkerland en ter hoogte van de Ringbeek zelf werd aansluitend op deze berm en muur een nieuwe stuw gebouwd om het stroomafwaarts gebied te beschermen. Er wordt met deze ingreep 27 miljoen liter water gebufferd.

Stroomopwarts van de Ruiseledesteenweg (richting de Tieltsteenweg) werkt de provincie West-Vlaanderen in samenwerking met een particulier aan een combinatie gemaakt van een zogenoemd ‘on-line’ buffer waarbij de verbrede bedding van de beek en het aangrenzend weiland buffert en een ‘off-line’ bekken los van de beek dat naast een hoeveelheid watervoorraad ook een functie heeft tegen overstromingen. Dit werd uitgevoerd midden 2017. Een vijf miljoen liter water wordt hierdoor vertraagd afgevoerd en geeft door de cruciale locatie een groot effect op het waterpeil. De particuliere landbouwer heeft ook een watervoorraad van 2,5 miljoen liter water.

Naast dit alles zijn er nog diverse werken gepland en dit om de Ringbeekvallei weerbaarder te maken tegen extreme neerslag.

(NS/foto Nele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier