Weer de stal uitmesten

Jan Gheysen
Jan Gheysen Opiniërend hoofdredacteur

Mistoestanden aanklagen, ja! Maar schandpalen? Beter niet op deze wijze

De kippetjes van de koning zijn zo akelig koket… Kent u het nog? Nee, bij ons op de redactie kent niemand dit gedicht van Annie M. G. Schmidt nog. Valt te begrijpen, het dateert van bijna zestig jaar geleden. We moesten eraan denken, toen we van de week de weinig fraaie beelden zagen van Animal Rights over een kippenbedrijf in Wingene. We zagen daarop maar weinig kokette kippetjes, integendeel.

https://vimeo.com/241369672

Gruwelijke beelden waren het, die andermaal een aanklacht over dierenmishandeling onderstrepen. Ontoelaatbare toestanden. Daarover was weinig twijfel. Meer twijfel was er over de wijze waarop dit soort beelden werd gedraaid. Kunnen dierenactivisten zomaar beelden schieten in stallen die niet van hen zijn? Hoe zijn ze daar binnen geraakt? Op wettelijke wijze? Het zijn vragen die vooral collega’s van de kippenhouder zich stelden. Dit soort acties zet de hele sector te kijk, terwijl het gros van de kwekers wel bekommerd is om zijn dieren, luidt het. Een West-Vlaamse kippenhouder reageerde ad rem en postte een filmpje over ‘hoe het ook anders kan’ in de stallen. Dat leek ons veruit de verstandigste reactie vanuit het kwekersfront.

Of er ooit een rechter aan te pas zal komen, daar ligt niemand wakker van en dàt lijkt ons op zijn minst ook een gevaarlijke evolutie

De vragen die wij ons stellen en die meer mensen zouden mogen stellen, zijn: wat schort er met de overheidscontrole op het dierenwelzijn? Is het normaal dat wij de controle op het naleven van wetten en voorschriften voor dierenwelzijn overlaten aan wie daar toevallig tijd en middelen voor heeft? Hoe komt het dat dit soort zaken niet of nauwelijks en in elk geval te weinig wordt blootgelegd door bevoegde inspecteurs?

Laat ons wel wezen, in elke branche zijn er gewetenloze mensen aan het werk voor wie snel geldgewin helemaal bovenaan hun to do-lijst staat. Als ze daarbij wetten, voorschriften en samenlevingsafspraken aan hun laarzen lappen, dan moeten ze daarover verantwoording afleggen. Bij een rechter, die daar vervolgens over oordeelt en de man of vrouw dan al of niet straft en laat betalen.

In het geval van de Wingense boer laten wij die rechter er voorlopig van tussenuit vallen. De kippenkweker is inmiddels publiekelijk veroordeeld, en of er ooit een rechter aan te pas zal komen, daar ligt, op dit ogenblik, niemand wakker van. En dàt, dàt lijkt ons op zijn minst ook een gevaarlijke evolutie, waarvoor we best de ogen niet sluiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier