Webcam volgt Kortrijkse slechtvalken dag en nacht

Redactie KW

Er broeit iets in Kortrijk. Of eerder, er broedt iets. En nu kan je het ook zien. Sinds 2008 is er een nestbak voor slechtvalken op de Sint-Maartenskerktoren. Vorig jaar begonnen de vogels rond deze periode te broeden, dus is er opnieuw goede hoop voor dit jaar. Het nest is vanaf nu live te volgen op de website van Stad Kortrijk via een webcam die in de toren geplaatst is.

De opkomst van de slechtvalk in Zuid-West-Vlaanderen is opmerkelijk. De laatste decennia had de slechtvalk het zwaar te verduren. “Jacht, het verkleinen en verstoren van de natuurlijke habitat en een overbelasting van het leefmilieu waren de oorzaak. In de jaren ’60 was het dier bijna helemaal verdwenen door het overmatige gebruik van de insecticide DDT”, zegt schepen van Leefmilieu Bert Herrewyn. “Sinds het verbod op dergelijke schadelijke stoffen, de wettelijke bescherming van het dier en een verbeterd groenbeheer breidt de populatie exponentieel uit.”

Om de vogels tot broeden te stimuleren in de Sint-Maartenskerktoren, is er in 2014 op advies van specialisten in de nestbak een grondlaag leem en keitjes gelegd. Vier jaar op rij werd er elk voorjaar een koppel slechtvalken waargenomen. Dat heeft de stad geen windeieren gelegd, want in april 2017 was het eerste nest een feit.

“De slechtvalk is niet de eerste de beste. Rond februari begint het ouderpaar te ‘baltsen’ (flirten in vogeltermen) en zoeken ze hun nestlocatie weer veelvuldiger op. Het baltsen is een merkwaardig fenomeen. Hierbij zoekt het mannetje grote hoogtes op en gaat het voor een enorme duik. Met duiksnelheden tot 300 kilometer per uur is de slechtvalk het snelste dier ter wereld.” Als het vrouwtje hem imiteert, dan valt er wat te bewijzen. Het baltsgedrag gaat met veel geroep gepaard en bij instemming gaat het mannetje op zoek naar prooi om zijn aanstaande te voederen terwijl die broedt. Na dit spektakel volgt de broedtijd, die ongeveer een maand duurt.

YouTube live

Om de vogels beter te kunnen opvolgen, is er nu een webcam bij de nestbak geplaatst. Voor vogelliefhebbers, alsook voor de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen van Natuurpunt, is dit een uitgelezen manier om het nestgedrag van de vogels vanop de eerste rij te volgen.

De beelden zijn te volgen via de website, die om de 30 seconden geactualiseerd wordt. Daarnaast kan er via YouTube live gevolgd worden. Die beelden zijn eveneens terug te vinden via bovenstaande link. “Iedereen kan het doen en laten van de slechtvalken live volgen”, aldus Herrewyn nog. “Zo zie je de roofvogels op hun best: in de vrije natuur, ook al is het midden in de stad.”

De stadsdienst ICT en de bevoegde schepen Philippe De Coene hielpen dit project mee uitwerken. De webcamera leverde tijdens de proeffase al interessante beelden op. De slechtvalk die er op te zien is, werd op 1 mei 2015 op de Walburgakerk in Oudenaarde geringd. Ze is te herkennen door de S2-ring. We kunnen niet met zekerheid stellen dat dit dezelfde vogel als vorig jaar is. Slechtvalken slagen er meestal pas in hun derde levensjaar in om succesvol te broeden (al zijn er die het vanaf hun tweede jaar doen). Deze valk is S2 en nu dus zeker wél volwassen en in staat om te broeden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier