Waterhoos gespot voor kust van De Panne

Redactie KW

Een toevallige voorbijganger kon het opmerkelijke weerfenomeen vastleggen.

Wietze Braem uit Adinkerke was omstreeks 7 uur in De Panne aan het werk toen hij rond 7.15 uur voor de kust plots de waterhoos spotte, ter hoogte van de Leopold-esplanade. Hij aarzelde niet en nam meteen een foto met z’n smartphone en deelde die op Twitter.

Een mooi zicht en fijn om er een foto van te kunnen nemen. Dat vond ook weerman Frank Deboosere, die de foto retweette naar zijn ruim 70.000 volgers en meteen ook wat extra uitleg gaf op zijn website. “Een waterhoos is veel en veel onschuldiger dan een windhoos”, aldus Deboosere. “Waterhozen komen aan de Belgische kust vooral voor in de late zomer en het vroege najaar.”

Risico’s voor kleinere schepen

“Waterhozen zijn typisch voor de tijd van het jaar”, zegt ook weerman David Dehenauw. “Het gaat om een roterende luchtkolom boven water. Waterhozen komen voor als er weinig windschering is, de zogenoemde verandering van de wind met de hoogte. Ook hoge zeetemperaturen spelen een rol. Waterhozen komen vooral tot stand bij buiig weer.”

“Waterhozen houden vooral een risico in voor kleinere schepen”, vervolgt Dehenauw. “Zij zijn meer kwetsbaar voor windstoten dan bijvoorbeeld een grote tanker. Soms raken waterhozen op het strand en dan kunnen ze lichte schade aanrichten aan bijvoorbeeld strandcabines.”

“Paniek is niet nodig”, besluit Dehenauw. “Een waterhoos zorgt niet voor levensbedreigende schade. In Nederland, met grote watervlaktes als het IJsselmeer, komt het vaker voor dan bij ons.”

(FV/BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier