Wat te doen tegen steenmarters?

Redactie KW

Gisteren kregen we een foto op Facebook in het oog. Een persoon uit West-Vlaanderen, die liever anoniem wil blijven, bleek last te hebben van steenmarters in de motorkap van zijn gloednieuwe wagen. Maar wat kan je eigenlijk doen tegen steenmarters? Heel weinig, zo blijkt…

“We hebben hier best wat last van ongedierte in onze streek en nu heb ik het dus ook mogen ondervinden”, aldus de Harelbekenaar die liever anoniem wil blijven. “We proberen het al jaren te bestrijden, maar het is niet zo eenvoudig. Maar ik wil zeker geen slechte reclame over onze streek maken. Blijkbaar zijn er wel meer mensen die ‘s nachts het bezoek krijgen van de beestjes en daar ook schade van ondervinden. Maar blijkbaar bestaan er wel al toestelletjes om ze van je motorkap weg te houden op een diervriendelijke manier.”

Volgens José Vermeulen van bedrijf Anticimex, dat zich specialiseert in ongediertebestrijding, is er maar een manier om de vervelende beestjes uit je auto te krijgen: een martersspray. “Het is de enige manier die toegelaten is. Dat komt omdat steenmarters een zwaar beschermde diersoort is. Als je zo’n beestje in een kooitje steekt, het 100 kilometer in je auto vervoert en daar weer vrij laat, kunnen ze je auto in beslag nemen”, aldus José.

BMW

Het probleem doet zich vooral voor als je met je wagen naar een ander gebied gaat. “Als de wagen die al met een steenmarter te maken heeft gehad, in het territorium van een andere steenmarter terecht komt, neemt de steenmarter die vreemde geur op. Dan voelt hij zich bedreigd en kruipt ook hij in de wagen om de motor onder te urineren of draden kapot te bijten. Dit om aan te geven dat het zijn territorium is.” Bij BMW namen ze trouwens al maatregelen. “In Duitsland hebben ze heel veel last van steenmarters, dus BMW monteerde schrikdraad rond de motor. Het is een heel klein draadje dat een schok geeft aan de beestjes”, aldus José. Is het in België een even groot probleem als in Duitsland? “De steenmarters zijn alleszins aan een opmars bezig. West-Vlaanderen kreeg het eerst te maken met steenmarters, maar ondertussen is het vooral in Vlaams-Brabant en Limburg een groot probleem. Wij krijgen op regelmatige basis oproepen binnen van mensen die met steenmarters te kampen hebben”, besluit José.

(DS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier