Wakken verschuift jaarlijks twee centimeter

Redactie KW

Al twintig jaar registreert een gps-installatie van de Koninklijke Sterrenwacht in Wakken signalen vanuit het universum. Zo blijkt dat Wakken jaarlijks twee centimeter verschuift.


In 1994 heeft de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) een gps-station geïnstalleerd op het dak van cc Hondius. Het schijfvormig instrument bevindt zich aan de westkant en is verbonden met apparatuur in een van de lokalen van het centrum. Sindsdien ontvangt het toestel elke seconde de gegevens uitgezonden door de 31 Amerikaanse gps-satellieten om ze daarna door te sturen naar Ukkel.

“De signalen van de satellieten worden niet alleen gebruikt voor navigatie maar ook voor wetenschappelijke toepassingen”, aldus Denis Haerens van de heemkundige kring Bourgondisch Erfgoed. “De wetenschappers bewaken de aardatmosfeer en de positie van het station.” Uit berekeningen blijkt bijvoorbeeld dat Wakken jaarlijks met iets meer dan twee centimeter naar het Noordoosten verschuift als gevolg van de beweging van de Euraziatische plaat waarop België zich bevindt. “Deze calculatie vraagt een uiterst stabiele installatie wat betekent dat de antenne niet mag bewegen”, aldus Haerens. “Zware constructiewerken in de omgeving kunnen de resultaten al degraderen.”

Wakken verschuift jaarlijks twee centimeter


Ook de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer wordt nagegaan. Deze informatie gaat naar MeteoFrance om de weersvoorspellingen te verbeteren. Ten slotte wordt ook het ruimteweer in de gaten gehouden. Veranderingen van de zonactiviteit kunnen de bovenste laag van de atmosfeer verstoren en gps-metingen beïnvloeden.

Het station maakt deel uit van internationale waarnemingsnetwerken waardoor de gegevens, die in Wakken worden geregistreerd, over heel de wereld worden gebruikt. Naast Wakken zijn er nog twee andere stations in Limburg en vier in Wallonië.

(EVW – Foto’s EVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier