Vrouw uit Varsenare breekt een lans voor losloopzones voor honden

22/04/14 om 09:39 - Bijgewerkt om 09:39

Bron: Kw

Ria Locquet heeft samen met Karel Himpe een open brief geschreven aan onze politici.

Vrouw uit Varsenare breekt een lans voor losloopzones voor honden

Daarin ijvert ze voor losloopzones voor honden. "Waar er vroeger op vele plaatsen een gedoogbeleid gevoerd werd, worden er nu meer en meer boetes gegeven aan mensen die hun hond los laten lopen", vindt ze. "Het beleid nam de vrijheid van onze honden en onszelf weg zonder alternatieven te geven. Op publieke plaatsen moeten honden altijd aan een leiband lopen ondanks het lage cijfer van ongelukken, op openbare plaatsen, die al dan niet te wijten waren aan de hond. Bovendien kunnen we de vraag stellen wie er verantwoordelijk is voor de ongevallen: hond of mens? Laat mensen, die een hond willen kopen, een cursus volgen over honden en hun gedrag."

"Hondenweides zijn veel te klein"

"In 2008 telde België 1.167.000 honden die gepaaid worden met enkele tientallen hondenweides die meestal zelfs te klein zijn om eens een wandeling in te maken", vervolgt Ria Locquet. "Paarden krijgen rijpaden, vogels krijgen broedplaatsen, schapen en herten krijgen grote weides, zwanen, eenden en kikkers krijgen vijvers... en dit veelal in provinciale gebieden en alhoewel de meeste honden gedomesticeerd zijn, maken ze nog altijd deel uit van onze fauna."

De vrouw vindt dan ook dat er meer en ruimere losloopgebieden moeten komen. "In iedere stad of gemeente zijn er gepaste plaatsen waar onze honden vrijuit eens 'hond' kunnen zijn tussen de mens. Behalve wat vuilbakken en borden zijn er hier geen kosten aan verbonden. Ze zouden zelfs gesponsord kunnen worden op de meeste plaatsen. Honden worden voor allerlei doeleinden ingezet maar krijgen geen recht op een beetje vrijheid die ze zo nodig hebben."

(FJA)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!