Vrijwilligers steken in Tielt handen uit de mouwen voor aanleg biotoop kam-salamander

© Foto Ronny Neirinck
Redactie KW

In het kader van de Dag van de Natuur staken vrijwilligers de handen uit de mouwen voor de aanleg van een biotoop voor de kamsalamander.

In de groenzone Meerlaantje – in de buurt van de Zuiderring – hebben de stad Tielt en Natuurpunt De Torenvalk het plan De Kam opgemaakt. In dat gebied leeft immers de Europees beschermde kamsalamander. “De groenzone wordt heringericht met het aanleggen van een poel, een houtdril, de aanplant van inheemse streekeigen beplanting, de aanleg van twee grondheuvels, wilgen, traptreden en een pad”, zegt de Tieltse milieuschepen Guido Mehuys (SP.A).

Natuurpunt De Torenvalk streeft het behoud van de kamsalamander maximaal na. “Door het aanleggen van ecologische verbindingszones en het inrichten van twee biotopen voor de kamsalamander door natuurverenigingen vergroten we de kansen voor deze soort”, aldus Maarten Kaptein.

Inheemse beplanting

De werkzaamheden werden zaterdagmorgen op de Dag van de Natuur aangevat. “We leggen houtdrillen, brengen streekeigen inheemse beplanting aan en planten wilgen aan.” Niet alleen de salamander is ermee gebaat. Ook allerlei waterdieren, kleine zoogdieren, vogels, bijen, vlinders en de mens zullen mee profiteren.”

Tientallen vrijwilligers waren zaterdagmorgen op de afspraak. De officiële opening had plaats in de gietende regen, die het enthousiasme echter niet temperde. Er was ook een woord van dank aan ex-milieuschepen Birger De Coninck (SP.A), zelf aanwezig en een van de ‘vaders’ van het milieuproject in de groenzone Meerlaantje. Het stadsbestuur van Tielt trakteerde de vrijwilligers op een kom warme soep. (LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier