Vossen zijn wetenschappers te snel af op het strand

Redactie KW

Het wordt de laatste jaren steeds moeilijker om geschikte vogelkadavers voor wetenschappelijk onderzoek te vinden aan de kust, en daar zit de vos voor iets tussen.

Een experiment bevestigde dat die alleseters kadavers aanvreten en ook meenemen naar hun burcht.

Om onderzoek te doen naar olieslachtoffer aan de Belgische kust, vinden de onderzoekers niet alleen minder dode vogels, ook het percentage onvolledige vogels neemt toe. “Steeds vaker worden volledig afgepeuzelde karkassen of alleen maar vleugels gevonden”, staat in het rapport.

De onderzoekers hadden het vermoeden dat de vos een belangrijke rol speelde, omdat die aaseter steeds vaker langs de kust gezien wordt en ondertussen alle duingebieden bevolkt. Een experiment met uitgelegde kadavers maakte duidelijk dat vossen dode vogels aanvreten en ook meenemen naar hun burcht. “Het is dus goed mogelijk dat de sterke afname van het aantal intacte karkassen minstens gedeeltelijk samenhangt met de aanwezigheid van de vos op het strand. Dat betekent dat de we in de toekomst onze strandtellingen misschien wel anders moeten organiseren. We zouden bijvoorbeeld kunnen denken aan ad-hoc tellingen na een periode van sterke aanlandige wind, frequentere tellingen en of de inzet van meer vrijwilligers.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier