Vossen doden kippen en hanen in Ieper

Ook deze haan overleefde het niet. (Foto EF)
Redactie KW

Maandag hebben een of meerdere vossen toegeslagen in een weide aan de Zonnebeekseweg. De familie Doise vond vijf kippen en drie hanen dood terug. Een haan overleefde de aanval.

Dirk Doise (51) en Arianne Claeys (51) wonen samen met hun zonen Thibault (19) en Guillaume (16) in de Zonnebeekseweg en houden op een 200-tal meter van hun woning op een weide kippen en schapen. “We gaan dagelijks naar de weide om de dieren te voederen. Maandagavond echter vonden we alleen de haan terug en verder lagen over de weide verspreid veel pluimen. Meteen had ik door dat hier een gevecht was geweest”, vertelt Thibault. “We vonden ook uitwerpselen terug die we via opzoekingswerk vlug konden linken aan een vos. Het is voor ons niet duidelijk of het over één of meerdere vossen gaat.”

Haan moet bekomen

“We hebben de haan meegenomen naar huis en momenteel zit hij in de volière bij de parkieten en kanaries. Hij past zich wonderwel aan. We hopen hem binnenkort weer op zijn vertrouwde plaats te kunnen loslaten. Maar we laten hem eerst wat bekomen.”

De familie is er nog niet uit of ze al dan niet nog kippen zullen houden. “Natuurlijk missen we de dagverse eieren. Moeder maakt dan wel eens een cake of bakt pannenkoeken en we eten ook wel eens een eitje natuurlijk.”

De weide aan de duurzame wijk de Vloei is omgeven door bomen en struiken. De familie heeft er ook een biologische moestuin. Thibault: “Begrijpelijk misschien dat de vossen net hier toeslaan. Ze vinden dicht bij de stad toch makkelijk hun prooi. Ikzelf ben een grote natuurliefhebber zodat ik niet echt kwaad ben op de vossen maar het is natuurlijk wel vervelend. Recent nog zag ik een documentaire waarin vossen in Brussel tot in de vuilnisbakken zaten om aan voedsel te geraken. Dat lijkt me angstaanjagend.”

Ook in Sint-Jan

Thibault postte het voorval op Facebook. “Uit de reacties kon ik opmaken dat vossen ook al in Sint-Jan actief waren. Ik wil bij deze oproepen om kippen ‘s avonds in een goed afgesloten kooi te plaatsen.”

De twee schapen in de weide van de familie Doise grazen ondertussen gewoon verder. “Die zijn echt te groot voor de vossen.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier