Vooral West-Vlaamse landbouwers getroffen door wateroverlast

De hevige regenval vorige week treft ook de landbouwers. © BELGA
Redactie KW

Boerenbond raamt dat er in Vlaanderen een paar honderd landbouwbedrijven schade leden door wateroverlast. In een aantal West-Vlaamse regio’s gaf de helft van de landbouwers aan schade te hebben opgelopen.

De overvloedige regenval van de afgelopen week heeft ook de landbouwsector hard geraakt. De Boerenbond roept de Vlaamse overheid om op snel werk te maken van de erkenning van de zware regenval van de afgelopen week als algemene ramp zodat er snel schadevergoedingen kunnen uitbetaald worden.

Zwaarst getroffen lijkt West-Vlaanderen waar in bepaalde regio’s liefst de helft van de landbouwers geconfronteerd werd met een waterschade aan gewassen, die oploopt van duizend tot tienduizenden euro’s. In de provincie Antwerpen is er vooral schade op velden langs overstroomde waterlopen. Ook op vele andere plaatsen in Vlaanderen kwamen landbouwgronden blank te staan. In bepaalde regio’s in Limburg liep het fruit hagelschade op.

Vooral aardappelen en groenten in de open lucht werden gedeeltelijk of volledig vernield. Op een aantal plaatsen kunnen oogstklare gewassen niet geoogst worden of kwaliteitsverlies oplopen. Ook een aantal weides kunnen niet gehooid worden. Bovendien kan er op een aantal plaatsen niet geplant en gezaaid worden, contracten niet nagekomen worden en dreigen er ziekten en plagen. De evolutie van het weer de komende dagen wordt cruciaal voor de omvang van de schade.

De Boerenbond raadt landbouwers aan om de geleden schade te laten inventariseren door de gemeentelijke schattingscommissie en hierover bijkomend bewijsmateriaal te verzamelen. Dit is niet alleen noodzakelijk voor de samenstelling van het rampendossier, maar ook nodig in het kader van de tegemoetkoming van de verzekeringen en van de verdere fiscale afhandeling. De landbouworganisatie heeft in elke provincie een noodnummer geopend waar zijn leden terechtkunnen voor verdere vragen.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier