Vogelspotters zakken af naar Oostende voor de kleine vliegenvanger

10/10/16 om 22:00 - Bijgewerkt op 12/10/16 om 11:40

In Oostende aan het Fort van Napoleon is een kleine vliegenvanger te bewonderen.

Vogelspotters zakken af naar Oostende voor de kleine vliegenvanger

De laatste week waren al 200 spotters aanwezig aan Fort Napoleon, waaronder helemaal links Bredenaar Erwin Van Bosch. © JRO

De kleine vliegenvanger is een trekvogel die broedt in het uiterste oosten en noorden van Europa tot diep in Siberië. In de winter vertoeft de kleine vliegenvanger in India. Sinds 1966 werden in België al 99 waarnemingen gedaan van de soort. "Het dier waar iedereen nu naar gaat kijken, noemen we een dwaalgast", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Het dier is op weg naar het zuiden en is vermoedelijk van de route afgeweken. Hier komt hij dan uitrusten en krachten opdoen. Wellicht gebruikt de vogel de kustlijn om zich te oriënteren. Bijna alle waarnemingen gebeurden ook aan onze kust. Voor vogelaars is het een unieke gelegenheid om deze bijzondere vogelsoort te kunnen spotten en aan hun persoonlijk lijstje toe te voegen."

Vogelspotters zakken af naar Oostende voor de kleine vliegenvanger

De kleine vliegenvanger werd voor het eerst gezien op 4 oktober door Robin Vermylen. Sindsdien is het kleine diertje mooi blijven zitten op de plaats waar ze voor het eerst gespot werd. Hij voelt zich duidelijk thuis in Oostende. (JRO)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!