Vogelopvangcentrum in Beernem zoekt extra vrijwilligers door broedseizoen

Redactie KW

Het broedseizoen zorgt voor heel wat werk in het opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem. Zoveel werk zelfs dat de personeelsleden en vrijwilligers handen tekort hebben.

Het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren in Beernem barst uit zijn voegen. Het broedseizoen zorgde de afgelopen weken voor een enorme toevloed van jonge vogels. “Er zaten hier op een gegeven moment maar liefst honderd jongen”, zegt asielbeheerder Katrien Werbrouck. “Die belandden om heel wat redenen bij ons. Sommige van hen moeten om de twintig minuten gevoederd worden. Dus dat op zich is eigenlijk al een fulltime job.”

Maar in het opvangcentrum werken maar twee vaste personeelsleden. De rest wordt door een grote groep vrijwilligers gedaan. Maar door de recente drukte kunnen ook zij het amper nog bolwerken. Daarom lanceerde het opvangcentrum een oproep naar vrijwilligers. “Een professionele achtergrond is absoluut niet nodig”, zegt Katrien. “Wij geven de mensen in kwestie zelf een opleiding in het asiel. De enige vereiste is een heel groot hart voor dieren.”

Alle vogelsoorten

Het opvangcentrum in Beernem bestaat al 32 jaar. Er worden naast zowat alle vogelsoorten ook andere wilde dieren opgevangen. Het terrein van het centrum beslaat West-Vlaanderen en een deeltje van Oost-Vlaanderen. “Van mussen over reigers en buizerds”, zegt Katrien. “Maar hier zat ook al eens een wasbeer of een kerkuil. Die waren per ongeluk op een boot geraakt en zo naar ons land gereisd.”

Maar vrijwilligers die zich willen inschrijven omdat enkel jonge vogels willen verzorgen onthouden zich beter. Want het werk in het opvangcentrum is niet altijd even rooskleurig. “Mensen hebben hier vaak een romantisch beeld van”, zegt Katrien. “Maar werken met dieren betekent hoe dan ook veel kuiswerk.”

De taken die vrijwilligers voor het opvangcentrum zouden kunnen uitvoeren lopen bovendien enorm uiteen. “We zoeken mensen die bereid zijn om gewonde dieren op te gaan halen als die in hun regio gevonden worden. Maar net zo goed klusjesmannen of dierenverzorgers. Daarnaast kunnen we ook mensen gebruiken die gidsbeurten aan groepen willen geven of mensen die voor de fondsenwerving kunnen instaan”, vat Katrien het samen.

Wie zich geroepen voelt om een handje toe te steken kan contact opnemen met het opvangcentrum op het telefoonnummer 050 79 09 59 of met een email naar voc.beernem@gmail.com.

(TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier