Vogelgriep uitgebroken in Waardamme en Zuienkerke, ook in Wingene moeten eigenaars inventaris maken

15/06/17 om 12:25 - Bijgewerkt om 21:43

Er zijn bijkomende besmettingen met het vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Waardamme (Oostkamp) en bij hobbyhouders in Zuienkerke en het Henegouwse Quiévrain. Rond deze besmettingen is er vervoersverbod voor pluimvee en aanverwanten. In de zones rond de uitbraak in Waardamme gelden ook strikte maatregelen voor de pluimveesector.

Vogelgriep uitgebroken in Waardamme en Zuienkerke, ook in Wingene moeten eigenaars inventaris maken

De vogelgriep is uitgebroken bij een pluimveebedrijf in Waardamme. © Foto GST

Rond het bedrijf van de pluimveehandelaar in de Sijslostraat in Waardamme worden een beschermingsgebied met een straal van 3 kilometer en een toezichtsgebied met een straal van 10 kilometer afgebakend. In de beide zones is alle vervoer van pluimvee, andere vogels en broedeieren verboden. Elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zones moet binnen de 72 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester. In het beschermingsgebied moet bovendien alle pluimvee opgehokt worden en binnen gevoederd en gedrenkt worden. Deze zones zullen tenminste drie weken behouden blijven.

Tijdelijke bufferzones

In Zuienkerke en Quiévrain worden tijdelijke bufferzones in een straal van 3 kilometer afgebakend. Ook in deze bufferzones is alle vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden en ook daar moet elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zones moet binnen de 72 uur een inventaris overmaken aan de burgemeester en moeten alle pluimvee en vogels binnen gevoederd en gedrenkt worden. Ook deze zones zullen ten minste drie weken behouden blijven.

In de rest van het land blijft de verkoop van pluimvee en vogels op openbare markten verboden en zijn alle bijeenkomsten met pluimvee verboden. "De situatie is meer dan verontrustend", zegt Willy Borsus, minister van Landbouw (MR). "Ik vraag aan alle pluimveehouders de regels strikt te respecteren." Consumenten kunnen gerust zijn, voegt het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) er nog aan toe, alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen geconsumeerd worden.

Wingene: "Inwoners met pluimvee of vogels moeten inventaris maken"

Een groot deel van Wingene ligt in het toezichtsgebied, waardoor elke inwoner met pluimvee of vogels in deze zones binnen de 72 uur een inventaris moet overmaken. Dit kan via www.wingene.be/inventaris-pluimvee. Een volledig overzicht van de maatregelen en een afbakening van het beschermings- en toezichtgebied is terug te vinden op de website van het FAVV (www.favv.be).

(Belga)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!