Vogelgriep slaat ook toe in Lauwe

Redactie KW

De besmetting van het vogelgriepvirus H5N8 werd vastgesteld bij de dieren van pluimveehandelaar Delto Poultry in de Dronckaertstraat.

In het pluimveebedrijf Delto Poultry in de Dronckaertstraat in Lauwe werd vrijdag vogelgriep vastgesteld. Onmiddellijk werden de nodige acties ondernomen om te vermijden dat die zich verder verspreidde. De paar 100 kippen werden ondertussen weggebracht, de hokken staan leeg, meldt de aangeslagen eigenaar.

Inventaris binnen de 72 uur

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) heeft rond het bedrijf met de besmettingshaard twee zones afgebakend. Pluimvee in een straal van 3 km moet worden opgehokt. Ook werd een toezichtsgebied afgebakend: binnen een straal van 10 km mag geen pluimvee vervoerd worden.

Burgemeester Martine Fournier (CD&V) kreeg vrijdagavond bevestiging van de besmetting. “We vragen dat iedereen die in de zone woont en eigenaar is van pluimvee ons binnen de 72 uur een inventaris bezorgt. Daarin moet staan hoeveel en welke dieren gehouden worden.”

“De communicatie naar de bevolking verloopt via de gewone kanalen zoals sociale media. Daarnaast plaatsen we op de invalswegen borden met de melding dat er geen vervoer van pluimvee toegelaten is”, aldus nog de burgemeester. “Aangezien het getroffen bedrijf op de grens van grondgebied Menen ligt, zijn de maatregelen ook van toepassing op delen van Kortrijk en Wevelgem.” De afbakening van de zones zal ten minste 3 weken behouden blijven, zo meldt het FAVV. (SLW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier