Vogelbescherming Vlaanderen niet te spreken over slachtpartij houtduiven in Staden

Redactie KW

Afgelopen zaterdag namen in Staden 50 jagers deel aan een zogenoemde ‘Duivendag’, georganiseerd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS).

Er werden naar verluidt 360 houtduiven geschoten. Vogelbescherming Vlaanderen schiet deze onzinnige jachtactiviteit resoluut af. De initiatiefnemers van deze jachtpartij – waaraan ook N-VA-schepen voor Milieu, Landbouw en Platteland Nikolaas Bourgeois deelnam – hoopten hiermee de populatie van houtduiven in de hand te houden om zo de schade die ze aanbrengen aan groenten, fruit en granen te kunnen beperken. Vogelbescherming Vlaanderen is van mening dat het massale afschot van houtduiven geen enkele invloed heeft op de broedvogelpopulatie in Vlaanderen en dus ook niet op het beschermen van land- en tuinbouwgewassen tegen vraatschade later op het jaar.

“De door het ABS georganiseerde ‘duivendag’ heeft geen enkele zin en veroorzaakt alleen maar dierenleed”

“In deze periode is daarenboven minder dan één houtduif op tien in Vlaanderen een vogel van de plaatselijke broedpopulatie”, klinkt het. “Vermits de schadegevoelige teelten houtduiven aantrekken, impliceert dit dat de schade maar kan voorkomen worden via bestrijding op populatieniveau, dus wanneer bijna totale uitroeiing van de houtduif zou gerealiseerd worden. Het aantal houtduiven dat aan het eind van de winter in Vlaanderen verblijft en van eind januari tot in mei door Vlaanderen zal trekken, beloopt meerdere miljoenen vogels. De door het ABS georganiseerde ‘duivendag’ heeft dus geen enkele zin en veroorzaakt alleen maar dierenleed en een algemene verstoring in de natuur.”

Vogelbescherming Vlaanderen vindt het totaal ongepast om anno 2015 op een ‘dergelijke ondoordachte manier, gebaseerd op te weinig inzicht, met onze natuurlijke omgeving om te gaan’. Iets wat een schepen van Milieu toch zou moeten beseffen, ondanks het feit dat de jacht op de houtduif nog open is tot de laatste dag van februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier