Vlaanderen zet in op Noordzee met nieuwe speerpuntcluster

De zee biedt tal van exploitatiemogelijkheden. © KW
Redactie KW

Vlaanderen krijgt er een nieuwe ‘speerpuntcluster’ bij. De ‘Blauwe Cluster’ focust op innovatieve en duurzame projecten in de Noordzee, zoals drijvende zonnepanelen, de algenkweek of een betere bescherming van de kust, meldt het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).

Vlaanderen heeft al ‘speerpuntclusters’ – samenwerkingsverbanden tussen bedrijven, kennisinstellingen en de overheid – voor onder meer de chemie, de agrovoedingssector en de logistiek. Met de ‘Blauwe cluster’ komt daar nu een zesde innovatiepool bij, een tweede voor West-Vlaanderen dat met Flanders Make al het onderzoekscentrum voor mechatronica en machinebouw heeft. Het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) gaf daarvoor begin maart groen licht.

De Blauwe Cluster moet zich vooral focussen op “vernieuwde onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die zullen bijdragen tot duurzame en beloftevolle economische activiteiten en investeringen in de Noordzee én daarbuiten”, zegt het kabinet-Bourgeois. De initiatiefnemers denken onder meer aan algenkweek in de Noordzee, drijvende zonnepanelen of een versterking van de kustbescherming.

Eerste concrete plannen in juni

“De zee biedt tal van exploitatiemogelijkheden”, zegt de minister-president. “We moeten samenwerken om tot een duurzame ontwikkeling te komen. Vlaanderen is een pionier wat betreft kruisbestuiving tussen bedrijven, kennisinstellingen en overheden. We spelen deze troefkaart verder uit in de samenwerkingsverbanden binnen de Blauwe cluster waarbij we Vlaamse verankering zoveel mogelijk proberen te stimuleren.”

De nieuwe speerpuntcluster is een initiatief van onder meer Colruyt, baggeraars DEME en Jan De Nul, Sioen Industries en Tractebel. Tegen eind dit jaar moeten de initiatiefnemers een clusterpact ter goedkeuring voorleggen aan VLAIO, maar ze kunnen nu al projecten indienen. De eerste concrete plannen worden in juni voorgesteld in Oostende.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier