Vlaamse regering wil nog niet af van golfbrekers

© BELGA
Redactie KW

Nederland overweegt de afbraak van golfbrekers op al haar stranden. Moet België volgen? Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) laat geen twijfel over de toekomst van de golfbrekers – officiële benaming ‘strandhoofden’ – langs onze kust. “De Vlaamse regering heeft duidelijk gesteld dat ze geen strandhoofden zal verwijderen.”

Oorspronkelijk aangelegd om te voorkomen dat golven het strand zouden wegspoelen, zijn de strandhoofden door regelmatige zandsuppletie eigenlijk nutteloos geworden.

Als je ze verwijdert, verdwijnen ook de soorten die alleen op rotskusten kunnen overleven

Bovendien vormen ze door de vorming van verraderlijke stromingen een gevaar voor badgasten. Vandaar dat beleidsmakers in Nederland overwegen om de bouwsels van hun stranden te verwijderen. Tijdens het programma De Wereld Vandaag op Radio 1 getuigde Jan Seys dat de strandhoofden nog altijd hun nut hebben. “Hoewel onze stranden regelmatig met extra zand worden verstevigd, dragen onze strandhoofden toch nog altijd bij tot het behoud. Bovendien zijn strandhoofden eigenlijk kunstmatige rotskusten. Als je ze verwijdert, verdwijnen ook de soorten die alleen op rotskusten kunnen overleven, zoals mosselen. Strandhoofden zijn in de loop der jaren opgegaan in de natuur, en voor heel wat leven is het belangrijk dat ze blijven.”

Ook is het voor Nederland iets makkelijker om het zonder strandhoofden te rooien. “Nederland heeft in tegenstelling tot België grote zandreserves, lagen van wel 100 m diep, voor haar kusten liggen. Dat hebben wij niet, en dus moeten we spaarzamer met ons zand omspringen.”

“Wat niet wil zeggen dat we op langere termijn het verwijderen van de strandhoofden zomaar van tafel moeten vegen. Maar ze nu afbreken zou eigenlijk weggesmeten geld zijn. Het is beter die middelen te spenderen aan een concreet plan voor de toekomst, ter bescherming van onze kust”, besluit Jan Seys.

(JG – Foto BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier