Vlaamse regering schrapt 200 ha natte natuur in de Leievallei

Redactie KW

De Vlaamse regering besliste vrijdag om geen 500 maar 300 hectare natte natuur te voorzien binnen het project ‘Rivierherstel Leie’ tussen Deinze en Wervik.

De Boerenbond vindt de aftopping ‘een stap in de goede richting’, Natuurpunt overweegt een Europese klacht.


Binnen het Seine-Schelde-project besliste de Vlaamse regering in 2010 om 500 hectare watergebonden natuur te ontwikkelen. Het project “Rivierherstel Leie” dient om de gevolgen te compenseren van de infrastructuurweken aan de Leie in West- en Oost-Vlaanderen. Er volgden landbouweffectenrapporten. “Daaruit bleek echter dat de gevolgen van de geplande grondonttrekkingen vele malen groter waren dan aanvankelijk ingeschat”, verduidelijkt Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V), verwijzende naar de impact voor 125 landbouwbedrijven. Daardoor besliste de Vlaamse regering vrijdag om 300 ha natte ecotopen te ontwikkelen, volgens Schauvliege wordt er wel nagegaan op welke manier er bijkomende natuur gerealiseerd kan worden.

De Boerenbond zegt dat het realiseren van de overblijvende 300 ha “nog steeds een zware impact zal hebben op het landbouwgebeuren in de Leievallei, maar de aftopping is een stap in de goede richting”. Nu de tien gebieden tussen Deinze en Wervik herbekeken worden, zegt Boerenbond te ijveren om de gronden ‘die het meeste pijn doen’ tegen volgende zomer uit het plan te halen.

Woordbreuk

Natuurpunt spreekt over ‘woordbreuk’ en zegt een Europese klacht te overwegen om de schade aan de natuur door de werken te voorkomen, want volgens hen voldoet het Seine-Scheldeproject niet langer aan de bepalingen van de Europese co-financiering. Vlaanderen’s grootste natuurvereniging wijst erop dat er in het landbouweffectenrapport sprake was van 390 ha mogelijke natuurherstel. Natuurpunt zegt het ‘logisch’ te vinden dat de impact voor de landbouw minimaal is ‘maar dit mag geen voorwendsel zijn om vervolgens het rivierherstel met 40 pct terug te schroeven’.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier