Vlaamse regering erkent twee landbouwrampen

© BELGA
Redactie KW

De Vlaamse regering heeft de nachtvorst in april en de aanhoudende droogte van april tot juni erkend als landbouwramp. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) maandag bekendgemaakt. De erkenning heeft een kostprijs van 60 miljoen euro. De budgettaire impact wordt gespreid over 2018 en 2019.

Dit jaar werd de Vlaamse landbouw getroffen door achtereenvolgens nachtvorst in april en aanhoudende droogte van april tot juni. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) bevestigde dat beide weersfenomenen uitzonderlijk waren. Minister Schauvliege had eerder de procedure voor de erkenning als landbouwramp opgestart. De Vlaamse regering heeft nu het licht op groen gezet zodat de getroffen landbouwers een deel van hun oogstverlies kunnen recupereren via het Vlaams Landbouwrampenfonds.

Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandeling van deze schadedossiers

Bij de vorstschade komen fruitteelt, sierteelt, notenteelt, boomkwekerij en wijnbouw in aanmerking voor een tegemoetkoming. Bij de droogteschade komen groenten, akkerbouwgewassen, nijverheidsgewassen, voedergewassen, fruitteelt, sierteelt en boomkweek in aanmerking voor een tegemoetkoming. Volgens minister Schauvliege wordt de budgettaire impact van de dubbele erkenning geraamd op 60 miljoen euro. Die impact zal gespreid worden over de jaren 2018 en 2019. “Zo kan ik de verliezen op de Vlaamse landbouwbedrijven deels compenseren”, aldus Joke Schauvliege. “Ik heb mijn diensten opgedragen om prioriteit te geven aan de afhandeling van deze schadedossiers, zodat de betalingen zo spoedig mogelijk worden uitgevoerd.”

Boerenbond tevreden

De landbouwersorganisatie Boerenbond reageert in een persmededeling tevreden op de erkenning als landbouwramp van de uitzonderlijke nachtvorst en voorjaarsdroogte op het hele grondgebied door de Vlaamse regering. “Op die manier zullen de land- en tuinbouwers die hun geleden schade kunnen aantonen en aan de voorwaarden en de criteria die van toepassing zijn bij een landbouwramp voldoen, vergoed worden“, aldus de landbouwersvereniging. Zodra de besluiten in het Staatsblad zijn verschenen, hebben de getroffen landbouwers drie maanden de tijd om een schadeaanvraag in te dienen bij het Departement Landbouw en Visserij. “De erkenning tot landbouwramp van de droogte en de vorst is een signaal van de Vlaamse regering dat ze erkent dat de land- en tuinbouwsector een economische sector is die de productieomstandigheden niet volledig onder controle kan hebben“, zegt Sonja De Becker, voorzitter van Boerenbond.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier