Vlaamse regering beschermt poldergrasland

Redactie KW

De Vlaamse regering kwam onlangs tot een akkoord over de bescherming van de historisch permanente graslanden in de polders. Wilfried Vandaele is blij met het compromis.

Deze poldergraslanden zijn biologisch waardevolle, vaak eeuwenoude, vochtige graslanden met hoogten en laagten. Vaak werden die weiden vernietigd door ze om te ploegen, maar dat kan nu niet meer. De Vlaamse Regering heeft immers beslist om 4.000 hectare extra poldergraslanden te beschermen. Vlaams parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA), pleitbezorger van de bescherming, spreekt van een verdedigbaar compromis. “Eerder werd al 5.000 hectare beschermd via het Natuurdecreet. Daar komen nu via de landbouwregelgeving dus nog eens 4.000 hectare poldergraslanden bij, een bevredigende oplossing voor een dossier dat al twintig jaar op de politieke tafel lag.”

De beschermde percelen worden bestempeld als Ecologisch Kwetsbaar Blijvend Grasland (EKBG). Landbouwers die de grond toch omploegen, verliezen gedurende twee jaar hun Europese steun en moeten het terrein op eigen kosten herstellen. Extra financiële steun voor landbouwers die de percelen in goede staat houden, wordt nog onderzocht. (WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier