Vlaamse overheid koopt Ooigembos in Wielsbeke aan

Redactie KW

De Vlaamse overheid heeft het Ooigembos in Wielsbeke aangekocht, met het oog op de verdere ontwikkeling van natuurwaarden en natuurbeleving in de Leievallei.


Het Ooigembos staat bekend om zijn uitbundige voorjaarsflora, met boshyacint, muskuskruid en bosanemoon, wat mooie vooruitzichten biedt voor een deugddoende lentewandeling. Sinds jaar en dag werd het bos al gebruikt als speelbos en is het domein kriskras doorsneden met mountainbike-en sluikpaden.

“Met de aankoop van het Ooigembos willen we als Vlaamse overheid verder inzetten op natuurbeleving”, aldus minister Joke Schauvliege. “De wirwar aan sluikpaden zal plaats maken voor een attractief wandelpad en een uitgestippeld moutainbikeparcours. Met de openstelling vorig jaar van het speelbos in het Schoondalbos heeft de spelende jeugd er alvast een volwaardig alternatief bij om zich uit te leven.”

Tot hiertoe werd 30 hectare beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos en ook de gemeente Harelbeke is eigenaar van 1,5 hectare langs de Plaatsebeek. De gemeente Wielsbeke is eigenaar van 3 hectare van het Ooigembos. Het centraal gelegen Ooigembos, dat reeds in 1979 beschermd werd als landschap, bleef echter tot hiertoe grotendeels in private handen. Maar met de aankoop van de 7 hectare grote kern van dit historische Ooigembos kan de Vlaamse overheid een belangrijke bouwsteen toevoegen aan de realisatie van het Leembos, zoals het voortaan genoemd zal worden.

(FJA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier