Vlaamse dienst Dierenwelzijn stelde in 2016 vijf pv’s op tegen varkensslachthuizen

Redactie KW

Het Exportslachthuis in Tielt, dat momenteel zwaar onder vuur ligt voor dierenmishandeling, kreeg er twee. Dat werd vrijdag vernomen bij het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie.

Het is niet duidelijk of de dienst Dierenwelzijn een administratieve boete oplegde of dat de pv’s naar het parket werden doorgestuurd. Ook de aard van de inbreuken is niet gespecifieerd. CEO Thomas De Roover van Debra-Group, waartoe het Exportslachthuis in Tielt behoort, zegt voorlopig weet te hebben van één pv die administratief werd afgehandeld.

In elk geval blijkt uit het 196 pagina’s tellende controlerapport van 2016 dat het Federaal Voedselagentschap FAVV alle tweewekelijkse bezoeken in het Exportslachthuis gunstig beoordeelde. In een minderheid van de bezoeken stonden wel punctuele opmerkingen, maar de eindbeoordeling bleef wel gunstig. Terugkerende opmerkingen gingen onder meer over het oude gedeelte van het slachthuis, waar dieren zich konden verwonden aan kapotte structuren. Ook over de ventilatie waren er enkele opmerkingen.

Beroep

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) stuurde donderdag inspectiediensten naar het Exportslachthuis, nadat er videobeelden waren opgedoken waarin te zien is hoe de varkens er zwaar worden mishandeld. De minister trok de vergunning van het slachthuis vrijdag officieel in. In de betekening van die intrekking staat dat het slachthuis alle maatregelen moet nemen om aan de voorwaarden te voldoen, vooraleer het nieuwe vergunningen kan aanvragen voor de slachters.

De Roover zegt beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de minister. “Er zijn absoluut zaken gebeurd die niet door de beugel kunnen, maar ik heb ten eerste een zaak te runnen en ten tweede ook een sociale verplichting tegenover 350 medewerkers die een gezin hebben. En die tweede verplichting komt misschien wel op de eerste plaats”, klinkt het.

De Roover hoopt het slachthuis zo snel mogelijk terug te kunnen openen. Het bedrijf komt zaterdag opnieuw samen, om zich te buigen over het vrijdagavond meegedeelde actieplan.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier