Vlaamse centen voor natuurprojecten in Brugge, De Haan en Anzegem

Redactie KW

Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege subsidieert 14 projecten die unieke Europese topnatuur creëren en beschermen. De minister zet hiervoor ruim 300.000 euro opzij.

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceerde op vraag van minister Schauvliege een oproep voor quick-wins om de Europese instandhoudingsdoelstellingen te realiseren. Dat zijn projecten die snel uitvoerbaar zijn en waarmee Vlaanderen bijdraagt aan de Europese natuurdoelen. De 14 projecten worden uitgevoerd door verschillende verenigingen of privé-eigenaars. Dat is nieuw. Waar het vroeger voornamelijk natuurverenigingen waren, kunnen nu dankzij het nieuwe natuurdecreet, ook landbouwers, privé-eigenaars, bosgroepen en regionale landschappen projecten uitvoeren.

Drie West-Vlaamse geselecteerden

In Brugge zal de bosgroep Houtland in het Natura 2000-gebied Bossen, heiden en valleigebieden van zandig Vlaanderen westelijk deel een naaldbos omvormen naar structuurrijke open en halfopen vegetaties (droge en natte heide, ook heischraal grasland). De waterhuishouding wordt hersteld door het plaatsen van stuwen en het baggeren van de poel.

In de Haan zal Natuurpunt in het Natura 2000-gebied Duingebieden inclusief IJzermonding en Zwin de kwaliteit van duingrasland verbeteren. Daarvoor wordt in eerste instantie gewerkt aan een intensieve exotenbestrijding (verwijderen van rimpelroos en abeel) om daarna het grasland te beheren via begrazing.

In Anzegem beoogt de Bosgroep IJzer & Leie in het Natura 2000-gebied Bossen van de Vlaamse Ardennen de omvorming van een populierenbestand naar een alluviaal bos. Verder wordt de erosieproblematiek aangepakt en een poel hersteld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier