Vlaams Parlement vraagt actieplan voor plastic zwerfvuil in de Noordzee

20/09/16 om 16:17 - Bijgewerkt om 16:15

De commissie Leefmilieu heeft daarover een resolutie goedgekeurd.

Vlaams Parlement vraagt actieplan voor plastic zwerfvuil in de Noordzee

© Getty Images/iStockphoto

Plastic vervuiling op zee is een steeds groter wordend probleem. Vooral de groeiende aanwezigheid van microplastics, stukjes plastic kleiner dan vijf millimeter, tast de ecosystemen hard aan. De aanwezigheid van die microplastics op de Vlaamse stranden is volgens wetenschappers de voorbije kwarteeuw verdrievoudigd. Per kilometer strand zou er naar schatting 50 kg plasticvuil liggen.

Microplastics ontstaan door de degradatie van grotere stukken plastic, maar zitten bijvoorbeeld ook in verzorgingsproducten en cosmetica en komen via het afvalwater en de waterlopen in zee terecht.

Het Vlaams Parlement vraagt nu een actieplan dat moet zorgen voor 'een significante daling' en op termijn de 'eliminatie' van de plasticvervuiling. De resolutie is ingediend door SP.A-burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe, met de steun van Groen en van de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD.

"Het gebeurt heel zelden dat de meerderheidspartijen een initiatief van de oppositie steunen", zegt Vandenberghe. "Maar de vervuiling van onze oceanen stelt ons voor zo'n gigantische uitdagingen dat iedereen gelukkig aan hetzelfde zeel trekt, los van politieke spelletjes."

(BELGA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!