Vlaams Paardenloket trekt aan alarmbel vanwege opmars dodelijk Jacobskruiskruid

15/07/14 om 09:57 - Bijgewerkt om 09:57

Bron: Kw

Het kruid komt steeds vaker voor in weilanden en kan dodelijk zijn voor paarden, pony's en ezels, laat de vzw Vlaams Paardenloket weten.

Vlaams Paardenloket trekt aan alarmbel vanwege opmars dodelijk Jacobskruiskruid

Jacobskruidkruid vormt een ernstig gevaar voor paarden, pony's en ezels. Het eten van dit kruid kan voor deze dieren de dood betekenen. Overleven zij een vergiftiging, dan zullen zij nooit volledig herstellen.

"Op het terrein gebeurt weinig of niets"

Het kruid valt erg moeilijk te bestrijden en vermenigvuldigt zich snel. "Het is dus alarmerend om elke zomer opnieuw te moeten vaststellen dat de plant steeds meer voorkomt. Ook vandaag is dit weer overduidelijk. Jacobskruiskruid verovert talloze weiden, natuurgebieden, perceelranden, wegbermen... Sommige staan zelfs overvol", klinkt het bij de organisatie. "Het kruid moet dringend bestreden worden om ernstige gevolgen te vermijden. Helaas gebeurt er op het terrein weinig of niets. Het probleem wordt grondig onderschat. Iedereen die weiden, bermen... in beheer heeft, wordt dan ook opgeroepen om Jacobskruiskruid te bestrijden. Enkel als iedereen een steentje bijdraagt, kan de plant teruggedrongen worden."

Een langdurige opname, zelfs een geringe, van Jacobskruiskruid kan de lever ernstig aantasten, met ziekte en mogelijk sterfte als gevolg. Er bestaat geen specifieke therapie en wegens de slechte genezingskansen zijn vooral preventieve maatregelen aangewezen.

Paarden weten waarom

Onder normale omstandigheden zullen de paarden het vies smakende (bittere) plantje vermijden. Als er voldoende gras beschikbaar is, raken ze het Jacobskruiskruid dus meestal niet aan. Als de plant verdroogt, verdwijnt echter de bitterheid en wordt het wel gegeten. Bij verdroging verliest Jacobskruiskruid daarenboven niets aan giftigheid. In hooi of voordroog blijft de plant dus giftig en wordt die niet herkend door de paarden. Het is bijgevolg erg belangrijk om de plant uit hooi of kuilvoer te weren. Bij het eten van deze ruwvoeders hebben paarden bovendien veel minder de kans om hun voedsel te selecteren, zodat het risico op intoxicaties dan nog aanzienlijk hoger ligt dan bij gewone weidegang.

Bestrijding is moeilijke opdracht

Het Vlaams Paardenloket bevroeg 53 Vlaamse manège- en pensionstalhouders over de problematiek rond Jacobskruiskruid. De studie bracht aan het licht dat ze de plant wel degelijk kennen. Toch verklaarden drie uitbaters dat ze er nog nooit van gehoord hadden. Maar liefst 41 procent van de ondervraagden komt het kruid tegen op hun weiden. Voor bijna 16 procent is de strijd tegen Jacobskruiskruid een moeilijke opdracht. De grootste bekommernissen voor de bevraagden zijn de wegbermen en natuurgebieden, waar deze plant welig tiert, maar ook de algemene opmars van de plant.

(FJA)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!