Vijfde babyborrel voor slechtvalken in Harelbeke

Redactie KW

Natuurpunt Vogelwerkgroep organiseerde in samenwerking met de Minaraad van Harelbeke een babyborrel voor vier jonge slechtvalken.

Plaats van de afspraak was het ongebruikte brugdek over de Leie op de ringweg N36, tussen de rotonde met de brouwketel en de E3-tunnel. Zo’n 40 bezoekers kwamen kijken naar de vier jonge slechtvalkjes die een maand vroeger zijn geboren dan pakweg vorig jaar, vertelde medeverantwoordelijke Yves Debosschere.

Johan Bonnier, directeur van de intercommunale Imog wordt peter van de slechtvalken. Nu de centrale al twee jaar stilligt moet al eens over het verhuizen van de nestbak worden nagedacht. De schoorsteen van de verbrandingsoven in Harelbeke lijkt dan een geschikte oplossing.

Snelste dieren ter wereld

In 2004 werd op een toren van de elektriciteitscentrale van Harelbeke op initiatief van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) en met de steun van de lokale elektriciteitsproducent een nestbak voor slechtvalken geplaatst. In 2008 koos een koppel valken deze bak als vaste verblijfplaats maar pas in 2009 vlogen de eerste vier jonge slechtvalken uit. Daarmee was Zuid-West-Vlaanderen meteen een nieuwe broedvogelsoort rijker. Slechtvalken zijn bijzondere vogels. Met duiksnelheden tot 300 kilometer per uur zijn ze de snelste dieren ter wereld. In 2014 werd er voor de vijfde maal succesvol gebroed. Begin mei werden er vier jongen geboren. Het productieve koppel in Harelbeke heeft in de voorbije vijf jaar dus voor 17 jongen gezorgd.

Telescopen

Als alles goed gaat zullen ze binnenkort het nest verlaten. De valken zijn nu druk in de weer om hun jongen van voedsel te voorzien. Daarnaast bewaken ze het nest tegen mogelijke gevaren. Spektakel is dus verzekerd. Een aantal specialisten vertelt alles wat je over deze bijzondere vogels wil weten en een batterij sterke telescopen staat ter beschikking om ze in hun doen en laten te volgen. De vele aanwezigen kregen de gelegenheid van Natuurpunt Vogelwerkgroep om met sterke telescopen de ouders slechtvalken en hun kroost van nabij te volgen.

(LOO-foto’s LOO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier