Vier everzwijnen gedood tijdens drukjacht in Vloethemveld

© Benny Proot
Redactie KW

Bij een drukjacht in het domein Vloethemveld op het grondgebied van Jabbeke en Aartrijke zijn deze ochtend vier everzwijnen gedood. “Een succes”, zegt Pieter-Jan Proot van het Agentschap Natuur en Bos.

“De populatie van everzwijnen in de regio is de jongste tijd onder controle”, aldus Pieter-Jan Proot. “Ik schat dat er niet meer dan tien dieren in het gebied zitten. We willen dat ook zo houden, dus organiseerden we opnieuw drukjacht in het Vloethemveld en in het bos Vuile Moere.”

Enkele jaren geleden regende het nog klachten van landbouwers over everzwijnen die gewassen vernielden. Ook op de openbare weg was het in de buurt van de bossen uitkijken. Regelmatig gebeurden ongevallen waarbij bestuurders opgeschrikt werden door een plots overstekend everzwijn. Maar die klachten lijken vandaag tot het verleden te behoren.

Want één everzwijn in het begin van het jaar, betekent op het einde van het jaar gemakkelijk tien everzwijnen

“Met de drukjacht houden we de populatie binnen de perken. Want één everzwijn in het begin van het jaar, betekent op het einde van het jaar gemakkelijk tien everzwijnen, aldus Pieter-Jan Proot.”

Een vijftigtal landbouwers kwam helpen met de drukjacht. Ze wandelden in kleine groepjes traag door het domein om de dieren langzaam in beweging te krijgen. Vijfendertig jagers stonden paraat om de everzwijnen te schieten.

“Vier à vijf jaar geleden schoten we bij zo’n drukjacht soms tot 40 dieren dood. De voorbije jaren waren dat amper vier of vijf varkens. Dat betekent duidelijk dat het werkt. Ook vandaag waren het dus vier. In Vuile Moere zijn nog twee dieren aangeschoten, maar we moeten die nog zoeken. Dus het zou kunnen dat het totaal nog oploopt”, aldus Pieter-Jan Proot.

(IN – Foto BP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier