VIDEO Provincie in Bekegem begonnen met winteronderhoud van de waterlopen

Redactie KW

In totaal gaat het om 3.653 kilometer waterlopen.

De werken, die 2 miljoen euro kosten, duren tot eind december en bestaan voornamelijk uit het uitmaaien van de bodem- en oevervegetatie. In totaal gaat het om 3.653 kilometer onbevaarbare waterlopen verspreid over de hele provincie. Gedeputeerde Bart Naeyaert gaf woensdagmorgen het startschot aan de Bourgognegeleed in Bekegem.

“Het jaarlijks wegmaaien van de vegetatie is belangrijk omwille van veiligheidsredenen. In het voorjaar en de zomer ontwikkelt de beekvegetatie fors. In het najaar belemmert de uitgebloeide vegetatie de vlotte doorstroming van het vele water in de winter. De waterloop heeft in deze periode zijn volle afvoercapaciteit nodig. De maaiwerken zorgen tevens voor de verjonging van de vegetatie; waardoor de oevers stevig en stabiel blijven”, zegt gedeputeerde Bart Naeyaert.

Sensibilisering

Naast het uitmaaien van de vegetatie gebeuren er ook slibruimingen, worden verzakte oevers hersteld of worden debietsbegrenzende maatregelen genomen zoals stuwtjes in de bedding van de beek of het weer in open profiel brengen van een overwelfde waterloop. Daar gaat jaarlijks zelfs zeven miljoen euro naartoe.

Met de campagne “Bluuft e bitje van de beke” sensibiliseert de provincie landbouwers om genoeg ruimte te laten rond een beek of onbevaarbare waterloop zodat het beheer vlot kan verlopen en er minder grondverzakkingen ontstaan.

(DJ/bel – Video DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier