VIDEO Oude Leiearm is binnenkort opnieuw vrij van woekerende ‘grote waternavel’

Redactie KW

In Menen is een aannemer dinsdag begonnen met het opruimen van de ‘grote waternavel’ op de Oude Leiearm. De waterplant is een exoot en overwoekerde de volledige waterplas.

De grote waternavel is een waterplant en een exoot, wat wil zeggen dat de plant van nature geen deel uitmaakt van de Belgische flora. De plant groeit bij warm weer razendsnel en vormt een gevaar voor de lokale dieren- en plantenwereld. In Menen kwam de plant op één of andere manier in de Oude Leiearm terecht. In het verleden haalde de brandweer het groen uit het water. Het probleem werd echter zo groot dat er naar een andere oplossing moest worden gezocht.

De stad Menen klopte aan bij een aannemer, gespecialiseerd in het opruimen van dergelijke planten. De firma ging nu aan de slag en verwijderde al een groot deel van de waterplant. De firma zal nog drie jaar zorgen voor een nabehandeling, wat betekent dat men de groei van de plant in de gaten blijft houden en nieuwe delen verwijdert. De plant volledig uitroeien is wellicht onmogelijk.

Het plantenmateriaal dat uit het water is gehaald, wordt verwerkt tot compost. De verwijderingswerken en de nazorg zijn goed voor in totaal 94.000 euro. “Dat geld hadden we liever voor andere projecten gebruikt”, aldus schepen Mieke Syssauw. “Bij deze doe ik dan ook een oproep om niets, ook geen waterschildpadden of exotische vissen, in onze waterlopen te lozen.”

(Tekst en video CMW – Foto WO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier