VIDEO Olieslierten aangetroffen op strand van Blankenberge

Op het strand van Blankenberge zijn nu toch olieslierten aangespoeld. © GF
Redactie KW

Op het strand van Blankenberge is woensdagochtend over een afstand van 3 kilometer olie aangespoeld. De civiele bescherming is bezig met het opruimen van de olie, die afkomstig is van het gezonken vrachtschip de Flinterstar.

De olie werd aangetroffen van aan de havengeul tot 500 meter voorbij de pier in de richting van Zeebrugge. Over een afstand van 3 kilometer is het strand over een breedte van een halve meter vervuild. Het gaat om zogenaamde ‘oliepannenkoekjes’, met een diameter van enkele centimeters.

“Deze nacht kregen we melding dat er mogelijk olieslierten op het strand van Blankenberge aangespoeld waren”, aldus burgemeester Patrick De Klerck. “Bij het eerste licht zijn we met de brandweer ter plaatse geweest en stelden we vast dat er langsheen de volledige strandzone olie aanwezig was. Ik informeerde onmiddellijk de gouverneur, die voorstelde de brandweerzone als eerste coördinator aan te duiden.”

De civiele bescherming begon net na de middag met het opruimen van de olievlekken. “In overleg met gouverneur Carl Decaluwé hebben we ook het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Let wel: het gaat enkel om het milieuluik van het plan”, aldus de burgemeester. De civiele bescherming krijgt ook versterking van brandweermannen uit een drietal posten. Zij helpen vanaf 14 uur opruimen.”

Waarschijnlijk is de olie afkomstig uit het vrachtschip Flinterstar, maar het oorzakelijk verband moet onderzocht worden. “We roepen de mensen op om de oliepartikels zeker niet aan te raken. Het maakt immers niet-uitwisbare vlekken en kleeft intens”, waarschuwt de burgemeester.

Wie op het strand een met olie besmeurde vogel zou vinden, neemt die best met een handdoek en zet de vogel in een doos, weet de burgemeester ook nog. “Breng het dier naar het Vogelopvangcentrum in Oostende (Nieuwpoortsesteenweg 642, 8400 Oostende) of contacteer het centrum via 059 80 67 66. De vogels mogen in geen geval voedsel krijgen en niet zelf gewassen worden.”

Om 15 uur wordt er opnieuw vergaderd, samen met gouverneur Decaluwé. Dan wordt het verloop van de opruimwerken opnieuw geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

(FJA/BELGA/Video WTV-Focus)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier