VIDEO Nieuwe protestactie voor gesloten slachthuis in Tielt

03/04/17 om 10:26 - Bijgewerkt om 12:21

Maandag bliezen zo'n 500 mensen verzamelen om te protesteren tegen het slachthuis van Tielt. De actie krijgt steun van dierenrechtenorganisatie GAIA.

VIDEO Nieuwe protestactie voor gesloten slachthuis in Tielt

© BELGA

Maandagmorgen zakten veel demonstranten uit Nederland af naar Tielt om de complete stopzetting van het slachthuis te eisen. Bij de protestactie staan niet al te veel Tieltenaren, maar het actiecomité van het Hoogserlei is wel aanwezig. Dat zijn mensen uit de buurt van het slachthuis die zich verzetten tegen geplande uitbreiding ervan. Ook dierenrechtenorganisatie GAIA kwam met zo'n 100 mensen het protest steunen. De actie verloopt rustig en demonstranten hebben witte rozen neergelegd aan de poorten van het slachthuis. Iedereen die de omgeving van het slachthuis wandelde, werd gecontroleerd door de politiediensten.

VIDEO Nieuwe protestactie voor gesloten slachthuis in Tielt

"Eisen garanties"

Onder meer Animal Rights, Animal Liberation Front, Gaia, Animaux en peril en tal van buurtbewoners stonden zij aan zij voor de poorten van het slachthuis met spandoeken en pamfletten. "Het is duidelijk dat het bedrijf niet geïnteresseerd is in het oplossen van problemen. Het enige dat ze willen is zo snel mogelijk weer open gaan", aldus Michel Vandenbosch van GAIA. "We kregen nog geen enkele garantie dat het welzijn van de dieren zal verbeteren in de toekomst. We eisen structurele garanties dat we geen zo'n weerzinwekkende wreedheden meer zien, maar we vrezen dat dat niet zal lukken en dan is er maar één oplossing, de sluiting. We geloven niet dat de situatie zal verbeteren, zeker niet nu het bedrijf de capaciteit bijna wil verdubbelen."

Animal Rights gaat een stap verder en eist de onmiddellijke sluiting. "We geloven niet in het actieplan zoals het nu voorligt", aldus Benoit Van den Broeck, projectcoördinator bij Animal Rights. "We hebben een klacht ingediend bij het parket van Brugge en GAIA stelde zich burgerlijke partij. We zijn alvast tevreden met de opkomst. Dit overstijgt alle organisaties, het is dus belangrijk dat we hier samen zijn."

(BVP/Belga - foto Belga/BVP)

Meer nieuws uit

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!