VIDEO Dierenrechtenorganisatie toont beelden nertsenkwekerij in Langemark en dient klacht in

Redactie KW

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights toont schokkende undercoverbeelden van verwaarloosde en gewonde nertsen in een voormalige steenbakkerij in Langemark.

Nadine Lucas, voorzitter Animal Rights: “Op de beelden zie je de stress, angst en pijn van duizenden nertsen die opgesloten zitten in draadgazen kooien. De nertsen worden gekweekt om bontjassen van hun pels te maken. Al 2.500 mensen hebben de petitie getekend voor sluiting van de ‘steenbakkerij’. Tevens dienen wij klacht in bij het Parket van de procureur des Konings. De ‘steenbakkerij’ is namelijk een ware hel voor dieren.”

“De ‘steenbakkerij’ is een ware hel voor dieren”

“Animal Rights inspecteerde tweemaal de condities van de nertsenkwekerij in de voormalige steenbakkerij. Ik was zelf ooggetuige. Bij binnenkomst van de ‘steenbakkerij’ zagen we lange rijen van draadgazen kooien met daarin krijsende nertsen. Op de grond troffen we een roestige gedeukte vangkooi aan waarin twee nertsen gevangen zaten. De vangkooi was zo krap dat de dieren zich amper konden bewegen. Het was onduidelijk hoelang de nertsen zich al in deze hachelijke situatie bevonden, zonder eten of zelfs maar een slokje water.”

https://www.youtube.com/watch?v=LcQnTpLBB98

“De nerts is van nature een solitair levend dier en verdraagt geen andere nertsen in zijn territorium. In de ‘steenbakkerij’ kunnen de dieren echter geen kant op omdat zij opgesloten zitten in kleine draadgazen kooien. Er breken dan ook regelmatig vechtpartijen uit tussen de nertsen onderling, met zware verwondingen als gevolg.

Lucas: “Vele nertsen hadden wonden en kale plekken op hun kop, vacht of staart, maar niets wees er op dat zij enige gepaste zorg of behandeling kregen. In een aantal kooien zagen we dode nertsen liggen tussen de levende soortgenoten.”

Eigenaar : “de activisten hebben onrechtmatig ingebroken én hebben ook de beelden gemanipuleerd”

De eigenaar van de nertsenkwekerij, François Coffyn, bevestigt dat de beelden wel degelijk in zijn nerstenkwekerij gemaakt zijn. “Dat wil zeggen dat die activisten onrechtmatig ingebroken hebben”, aldus François Coffyn. “Ze hebben ook de beelden gemanipuleerd. Sommige zaken zijn abnormaal. Zoals het krijsen. Normaal is het daar muisstil, zeker ‘s nachts. Ik vermoed dat ze zelf de dieren geagiteerd hebben. Ze zeggen zelf dat ze klacht ingediend hebben. Ik wacht af. De kwekerij werd de afgelopen jaren veelvuldig gecontroleerd en nooit hadden de controlerende ambtenaren opmerkingen.”

Zijn nertsenkwekerij in de voormalige steenbakkerij in de Groenestraat in Langemark, langs het fietspad op de spoorwegbedding, kreeg in 2012 nog een vergunning voor 9.000 nertsen (1.500 moederdieren en 7.500 jongen) die geldig is tot 2029.

VIDEO Dierenrechtenorganisatie toont beelden nertsenkwekerij in Langemark en dient klacht in

De advocaat van Animal Rights, Anthony Godfroid, dient namens de dierenrechtenorganisatie een klacht in. Anthony Godfroid: “Uit de beelden die Animal Rights mij bezorgde, blijken diverse misdrijven. De Dierenwelzijnswet, het Koninklijk Besluit inzake de bescherming van voor landbouwdoeleinden gehouden dieren, en de Milieuwetgeving zijn geschonden. Wettelijk ingrijpen van minister Ben Weyts, de Vlaamse minister bevoegd voor dierenwelzijn, is noodzakelijk.”

Animal Rights is tevens een petitie gestart voor sluiting van de nertsenkwekerij. “De petitie kan getekend worden op onze website www.animalrights.be“, vervolgt Nadine Lucas. “De undercoverbeelden brengen ernstige vormen van dierenmishandeling aan het licht. Het is een beschaafde samenleving onwaardig om dieren te kweken voor een onnodig luxeproduct als een bontkraag of bontjas. Wij willen dan ook dat deze hel voor dieren onmiddellijk gesloten wordt.”

(TOGH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier