VIDEO Burgemeester Landuyt laat alle zwanen uit het water halen in Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

De groendienst van Brugge werkte met man en macht om alle zwanen uit het water te halen.

Dat komt omdat er blauwalgen zijn vastgesteld in het Brugse water. Eén van de zwanen is fel verzwakt en verziekt. Het dier werd meteen afgezonderd. “Zwemmers kunnen we overtuigen om niet in het water te gaan, maar voor de zwanen zijn we zelf verantwoordelijk”, aldus burgemeester Renaat Landuyt.

“Het waterkwaliteit wordt constant in de gaten gehouden”, zegt Heidi Demeyer van de Brugse groendienst. “Daaruit bleek dat we de zwanen voor het weekend van het water moesten halen. Samen met de brandweer, die twee boten inzet, drijven we de zwanen naar een hoek. Een moeilijk werkje. We doen het zo rustig mogelijk omdat we niet willen dat de zwanen zouden opvliegen.”

VIDEO Burgemeester Landuyt laat alle zwanen uit het water halen in Brugge
© Davy Coghe

Op ‘t Stil Ende zitten ongeveer 45 zwanen. De dieren worden op een grasperk naast het water gehouden, in een afgesloten ruimte. Zo wil de groendienst hen een gestresseerde rit besparen, zeker in deze warme temperaturen. Omstreeks 18 uur waren alle zwanen van het water. De dieren blijven voorlopig aan land met vers drinkwater en extra voedsel. Als het labo groen licht geeft, kunnen de zwanen terug het water op.?? Voorbijgangers wordt gevraagd om de dieren met rust te laten.

(ON)

https://www.youtube.com/watch?v=ozJxfRCGEeA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier