Vetten Os wakkert trots van veehouders weer aan

Stier Eddy samen met Charlotte, Pascal en Louis Beyls. © CB
Redactie KW

Op de LAR vindt de grote prijskamp Vetten Os plaats. De vleessector mag dan wel in een malaise verkeren na de recente schandalen, de lokale veehouders kweken hun rasdieren nog altijd met veel passie en komen dan ook vol trots met hun mooiste dikbilrunderen naar de prijskamp.

De prijskamp De Vetten Os vindt op zondag 29 april plaats. Onder meer het witblauwras zal er te zien zijn, een ras dat zijn oorsprong vindt in de Ardennen. Uit respect voor die herkomst verkiezen Raf Lavaert en José Vercauteren dan ook de Franse benaming Blanc Bleu. Met de prijskamp Vetten Os willen beide organisatoren het Blanc Bleu-ras de waardering en het respect geven dat het verdient.

We betreuren de manier waarop de vleessector naar aanleiding van misstappen recent in het nieuws kwam“, weet José Vercauteren. “Dit is heel jammer voor de vele collega’s die gepassioneerd werken aan een zuiver en 100 procent regionaal topproduct uit de streek. Dankzij het vakmanschap, de passie en de liefde van het familiaal bedrijf voor de witblauwfokkerij, kleuren deze herkauwers al generaties lang ons weidelijk landschap met hun bonte kleuren. Bovendien worden ze gehuisvest op stro met het grootste respect voor het dierenwelzijn“, aldus José.

Kampioenen

Het gratis evenement op de LAR vindt voor de derde keer plaats en de organisatoren verwachten opnieuw een paar duizend toeschouwers. “We hebben een goedgevuld programma dat al om 8 uur begint met keuring van de dikbillen”, legt Raf Lavaert uit.

“Een tiental juryleden keurt nauwlettend de gewassen en geschoren dieren. In totaal zijn er vier reeksen: de vrouwelijke en de mannelijke runderen, de loten van drie stuks en de oudere runderen. Binnen elke reeks zijn er leeftijdscategorieën. Uit de ereprijzen van de vrouwelijke en mannelijke runderen kiest de jury de kampioenen van de LAR. De eigenaars en de bezoekers mogen tijdens de keuring de veemarkt niet betreden, maar kunnen vanuit de cafetaria wel het secure werk van de jury gadeslaan.”

Kinderkankerfonds

Na de keuring is de veemarkt vanaf 11 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Wie gereserveerd heeft kan ‘s middags in de feesttent aanschuiven voor een heerlijk eetfestijn waar uiteraard mals en sappig Blanc Bleu geserveerd wordt. Om 15 uur volgt de apotheose van de dag met de openbare verkoop per opbod van de ereprijzen en kampioenen van de LAR. “Tien procent van de opbrengst schenken we aan het Kinderkankerfonds. Er is ook rand- en kinderanimatie voorzien”, besluiten de organisatoren.

“Een stier die hier vertrekt heeft zijn beste kostuum aan”

Veehouder Pascal Beyls (42) kweekt een 100-tal runderen op zijn boerderij aan de Wittemolenstraat in Moorsele. Samen met zijn broer Kristof baat hij ook een veehandel uit. Zondag neemt hij deel aan de prijskamp in Rekkem met Eddy, een zesjarige stier van 1.150 kg.

De prijskamp Vetten Os is de enige prijskamp waaraan Pascal deelneemt. “Ik doe mee voor het plezier en omdat het in de streek is. Vorig jaar deed ik voor het eerst mee, ik schreef een oude dekstier in en tot mijn verbazing werd die uitgeroepen tot één van de kampioenen van de LAR.”

“Om witblauwe runderen te kweken moet je echt gepassioneerd en gedreven met je stiel bezig zijn”, weet Pascal. “Het is dan ook een plezier om een ingekocht mager dier te zien veranderen tijdens het afmesten. Een stier die hier vertrekt, heeft dan ook zijn beste kostuum aan.”

De Moorseelse veehouder beoefent zijn stiel met veel passie en liefde maar betreurt dat enkele schandalen de hele sector in een slecht daglicht stellen. “Er wordt al zo weinig aan verdiend, de huidige prijzen zijn 250 euro per dier te laag. Velen haken af en weinig jongeren voelen zich nog geroepen om verder te doen. Zelf wil ik mee helpen Blanc Bleu in stand te houden. Het kweken van vreemde rassen is een modeverschijnsel, er gaat niets boven ons eigen witblauwras”, besluit hij strijdvaardig.

(Carlos Berghman)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier