“Verwonderlijk dat er na Bredene geen enkel ander naaktstrand is bijgekomen”

Redactie KW

Volgens de kustgemeente is en blijft het naaktstrand een unieke troef aan de Vlaamse kust met een belangrijke toeristische meerwaarde. Dat zeggen initiatiefnemer en schepen Jacques Deroo (sp.a) en burgemeester Steve Vandenberghe (sp.a) tijdens een terugblik naar aanleiding van de vijftiende verjaardag van het naaktstrand.

“Het idee is ontstaan toen toenmalig minister-president Luc Van den Brande op de proppen kwam met subsidies om meer toeristen naar de kust te lokken”, aldus initiatiefnemer en schepen Jacques Deroo. “We hadden een ruimte van 1,7 kilometer die nooit gebruikt werd. Dus groeide het idee voor een naaktstrand, dat toch nieuw publiek lokt.” Eind april 2001 werd het naaktstrand na lang zwoegen gerealiseerd.

“We zijn er in geslaagd om het naaktstrand op een gezonde manier te integreren. Dat is ooit anders geweest. Er waren een aantal groeipijnen, maar we hebben dat op een adequate manier aangepakt met een nultolerantie”, aldus burgemeester Steve Vandenberghe, wijzend op een aantal seksueel gerelateerde problemen. Volgens schepen Deroo is er de jongste tien jaar geen enkel proces-verbaal meer opgemaakt. “Het was voor velen shockerend, maar ondertussen is iedereen er aan gewend geraakt. We houden wel geregeld controle, want het blijft een vrij stuk strand en niemand is verplicht daar uit de kleren te gaan. Het strand blijft van iedereen”, aldus Deroo.

Het verwondert mij dat geen enkele gemeente mee op de kar is gesprongen

Veel is er doorheen de jaren niet veranderd. Dat komt omdat het stuk strand nog altijd ingekleurd is als natuurzone en Bredene de ruimte niet in concessie kan nemen. “We zijn er wel in geslaagd om daar een reddingsdienst neer te poten. Cabines of een strandbar behoren weliswaar niet tot de mogelijkheden. We zien nochtans een nood, want de dichtste strandbar draait enorm goed. We willen nog uitbreiden, maar we zitten gevangen tussen ons textielstrand en De Haan, die geen vragende partij is. Het verwondert mij dat geen enkele gemeente mee op de kar is gesprongen. Ook nu nog maakt niemand aanstalten, terwijl één zone langs de kust misschien wat weinig is”, aldus Vandenberghe. “Dit naaktstrand zet ons wel op de kaart in binnen- en buitenland.”

“Het was voor velen shockerend, maar ondertussen is iedereen er aan gewend geraakt,” zegt schepen Jacques Deroo.© Foto a-MM

Schepen Deroo bevestigt. “De naturisten zijn een grote familie. Een naturist gaat ook op reis naar waar er mogelijkheden zijn. Op een mooie dag lokken we 500 tot 700, en vaak zelfs meer, naturisten. Dat is ook een economische troef, denk maar aan de horeca. Ondertussen zijn er ook enkele tweedeverblijvers”, aldus Deroo.

Geen speciaal feestje

De schepen en de burgemeester zijn ervan overtuigd dat het strand gekomen is om te blijven. “Maar Bredene is veel meer dan het naaktstrand”, benadrukt de burgemeester nog. Grote festiviteiten staan er niet gepland om de verjaardag te vieren. “We gaan het rustig houden. We willen niet dezelfde volkstoeloop als in de beginjaren”, besluit Deroo.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier